Mainos

Kuluttajan asemaa telepalveluissa parannetaan

Useat valitukset viestintäpalveluiden toimimattomuudesta ovat saaneet aikaan lakimuutoksia. Teleyritys joutuu korvaamaan viestintäpalvelun toimituksen viivästymisen tai siitä aiheutuneen vahingon.

Myöhemmin tänä vuonna voimaan tulevien viestintämarkkinalakien on tarkoitus parantaa kuluttajan asemaa viestintämarkkinoilla. Valtioneuvosto on hyväksynyt lakimuutokset joilla on tarkoitus selventää teleyritysten ja kuluttajien asemaa.

Uuden lain mukaan käyttäjillä on vastedes oikeus korvauksiin, kun viestintäpalvelun toimitus viivästyy tai syntyy vahinkoja. Viivästyksellä tarkoitetaan sitä, että palvelua ei ole toimitettu sovittuna ajankohtana eikä se ole johtunut käyttäjästä. Uuden lain mukaan teleyritysten pitää maksaa viivästyksestä 15 euron korvaus viikolta tai enintään 120 euroa.

Jos palvelun viivästymisestä aiheutuu vahinkoa, on kuluttajalla jatkossa oikeus myös 120 euroa suurempaan korvaukseen. Kuluttajan pitää tosin itse osoittaa, että vahinko ylittää 120 euroa.

Vahingonkorvausta ei voi hakea lyhyiden ja satunnaisten käyttökatkosten takia, jotka teleyritys korjaa nopeasti.

Vastuun jakautuminen luvattomassa käytössä

Lakiin on myös lisätty säännös teleyrityksen ja kuluttajan vastuun jakautumisesta niissä tilanteissa, kun telepalvelua käytetään luvattomasti.

Kuluttaja vastaa luvattomasta käytöstä, esimerkiksi matkapuhelimen varkaudesta tai modeemikaappauksesta, vastedes vain, jos hän on menetellyt tavallista huolimattomammin tai laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa.

Eräiden lakikohtien soveltamisalaa laajannettiin koskemaan muitakin viestintäpalvelusopimuksia kuin kiinteän puhelinverkonsopimuksia, kuten esimerkiksi laajakaistapalveluita.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficom sekä TeliaSonera vastustivat lakimuutoksia lausuntokierroksella.

Hallitus näki kuitenkin tarvetta parantaa kuluttajien asemaa muun muassa siitä syystä, että kuluttajaneuvojat ovat viime vuonna saaneet paljon yhteydenottoja ja valituksia viestintäpalveluiden toimimattomuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.