Kuluttajaliitto selvitti, mikä puolueista on kuluttajaystävällisin

Puolueiden eduskuntavaalivideot näyttävät tältä – MTV:n Vaaliraati antaa arvionsa 23:53
Katso myös: Puolueiden eduskuntavaalivideot näyttävät tältä – MTV:n Vaaliraati antaa arvionsa

Kuluttajaliitto on selvittänyt, miten pääpuolueet suhtautuvat kuluttajan arjen tärkeisiin teemoihin ja miten he toimisivat ongelmien kohentamiseksi.  Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa sitä, miten ehdokas edistäisi ruokavalintoja nykyistä terveellisempään suuntaan ja miten taksipalveluiden luotettavuus saataisiin palautetuksi.

Kuluttajaliitto kertoo kysyneensä puoluetoimistoilta puolueen kantaa hallitusohjelmatavoitteisiinsa ja kymmeneen kuluttajien, potilaiden ja sote-asiakkaiden kannalta tärkeimpään kysymykseen.

Tulosten mukaan puolueet suhtautuivat teemoihin pääasiassa varsin myönteisesti.

Näitä kysyttiin:

  • Ruokavalintojen edistäminen
  • Ruoan verotus
  • Vastuullisuusmerkintöjen sääntely
  • Tuotteiden kestävyyden ja korjattavuuden parantaminen
  • Digittömien kansalaistenoikeudet
  • Käteismaksamisen turvaaminen
  • Sote-asiakkaiden asiakkaansuoja
  • Hoitoon pääsyn parantaminen
  • Asiakasmaksujen alentaminen 
  • Taksipalveluiden luotettavuuden palauttamiseen

Erojakin löytyi

Muun muassa ruoan kestävyyden ja kohtuuhintaisuuden edistäminen, sekä julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaansuojan parantaminen jakoi kuluttajaliiton mukaan mielipiteitä.

Kestävyystavoitteiden edistämiseen kyselyyn vastanneista puolueista varauksellisimmin suhtautui liiton mukaan perussuomalaiset. 

Kysymykseen asiakkaansuojasta kielteisimmän kannan otti keskusta. 

Kyselyn kuluttajamyönteisimmäksi puolueeksi osoittautui vasemmistoliitto. 

Perussuomalaisten linja oli kautta kyselyn muita puolueita varauksellisempi, mutta digitalisaatiota ja käteismaksamisen turvaamista koskevissa kysymyksissä puolue asettui muiden vastausten joukkoon.

Kyselyn tulokset pähkinänkuoressa

Kaikkein yksimielisimpiä puolueet ovat siitä, että arjessa välttämättömien palveluiden toteutuminen digitaalisen ympäristön ulkopuolella on turvattava ja kaikille on varmistettava mahdollisuus asiointiin arjen välttämättömissä palveluissa ilman kohtuuttomia kustannuksia.

– Hieman yllättäen hajontaa löytyy kuitenkin puolueiden halukkuudesta varmistaa käteisen käyttömahdollisuus lainsäädännöllä. Käteisen käyttöä on jo turvattu lailla useimmissa muissa pohjoismaissa, Kuluttajaliiton varapääsihteeri Paula Pessi kertoo.

Terveyskeskusten iltavastaanottoaikoja lisättävä

Kyselyssä kysyttiin myös sote-teemoista. 

Suurin osa puolueista pitää tärkeänä terveyskeskusten iltavastaanottoaikojen lisäämistä. Myös tasasuuruisten asiakasmaksujen alentamista kannatettiin tilanteissa, joissa maksu vaarantaa asiakkaan toimeentulon. 

Terveellisten elintarvikkeiden verotusta alennettava

Valtaosa puolueista on täysin samaa mieltä, että terveellisten, ympäristöystävällisten elintarvikkeiden verotuksen tulisi olla muita alhaisempaa. 

Kristillisdemokraateilla on jopa konkreettinen esitys asian edistämiseksi.

– Ensimmäisenä askeleena tulisi keventää terveydelle hyviä vihannesten ja hedelmien arvonlisäveroa, minkä vuoksi KD on esittänyt hedelmä- ja vihannestuotteiden alv-kannan laskemista 14 prosentista 10 prosenttiin, puolue toteaa vastauksessaan. 

Perussuomalaiset ovat asiasta eniten eri mieltä ja myös keskusta suhtautuu tähän tavoitteeseen epäileväisesti ja toteaa erityisesti vastustavansa erilaisia arvonlisäverokantoja elintarvikkeiden välillä. 

Myös RKP viittaa vastauksessaan enemmän alkutuotannon aseman turvaamiseen, kuin kuluttajien aseman parantamiseen.

– Kaiken kaikkiaan kysely osoittaa, että kuluttajien arjen helpottamiseen tähtäävät toimet saavat kannatusta laajasti läpi puoluekentän, Pessi toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat