Kuluttajaliitto: Nuorten ja lasten rahantaju retuperällä

Kuluttajaliitto on huolissaan nuorten rahantajun katoamisesta. Liiton mukaan rahan arvon hahmottaminen käy yhä vaikeammaksi, kun ostosten maksaminen esimerkiksi kännykällä yleistyy.

Kuluttajaliiton projektivastaava Paula Pessin mielestä vanhempien kannattaa totuttaa lasta pienestä pitäen käteisen rahan käyttöön.

- Rahan konkreettisuus on kadonnut, koska enää ei käytetä seteleitä ja kolikoita. Raha on muuttunut sähköiseksi ja se on vain numeroita pankkitilillä tai numeroita luottokortin laskun yhteydessä. Silloin rahan konkreettisuudentaju saattaa hämärtyä ja rahaa käytetäänkin erilailla kuin ennen, varoittaa Pessi.

Kuluttajaliittoon huolestuneita soittoja

Pessi kehottaa vanhempia ottamaan talousasiat rohkeasti puheeksi lastensa kanssa. Kuluttajaliittoon on tullut paljon huolestuneita yhteydenottoja esimerkiksi kännyköiden soittoäänien ja logojen tilaamisesta. Yksittäistä soittoääntä tilatessa lapsi ei välttämättä ole ymmärtänyt, että tilaus onkin kestotilaus, mistä seurauksena ovat olleet suuret puhelinlaskut.

- Nuorille pitäisi han konkreettisesti kertoa, miten tuote maksetaan, mistä raha tulee ja jos maksaminen tulee vaikkapa kännykkälaskun yhteydessä niin kertoa, että kuka sen sitten loppupelissä maksaa. Lasten ja nuorten kännykkäsopimukset ovat yleensä vanhempien nimissä.

Viikkorahan määrästä hyvä keskustella

Pessin mukaan viikkorahaa maksetaan noin puolessa suomalaisperheistä. Käytännöt vaihtelevat perhekohtaisesti, mutta keskimäärin 10-11-vuotiaat saavat sitä noin neljä ja 12-vuotiaat seitsemän euroa.

-Viikkorahan määrästä on hyvä keskustella vaikkapa muiden vanhempien kanssa. Kannattaa huomioida myös se, paljonko perheen muut lapset rahaa saavat.

- Viikkorahankin voisi antaa vaikkapa kolikkoina (5 euroa esimerkiksi) niin silloin lapsi oppisi, että raha jakautuu myös pienempiin yksiköihin eli se kehittäisi matemaattista osaamista ja rahan hahmottamista ja rahan arvon ymmärtämistä, Paula Pessi opastaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat