Mainos

Kuluttajahinnat tuntuvassa nousussa

Tilastokeskuksen mukaan inflaatiota kiihdyttivät viime kuussa etenkin asumisen, polttoaineen ja puhelumaksujen hintojen nousu.

Inflaatio on kiihtymässä nopeasti. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 2,6 prosenttia vuoden takaisesta, kun vielä helmikuussa inflaatio jäi 2,2 prosenttiin.

Inflaatiota kiihdytti polttoaineiden ja puhelumaksujen hintojen nousu. Hintojen nousua hillitsi maaliskuussa eniten viihde-elektroniikan ja tietojenkäsittelylaitteiden sekä korvattavien reseptilääkkeiden ja käytettyjen henkilöautojen halpeneminen.

Asuminen on kallistunut eniten vuoden aikana. Asumisen hinnat ovat kallistuneet kautta linjan, sillä sekä asuntolainojen korot, asuntojen ja kiinteistöjen hinnat että vuokrat ovat nousseet. Myös sähkön hinta on vaikuttanut asumisen kalleuteen.

Nousua koko vuosi

Inflaatio on ollut noususuunnassa jo vuoden ajan. Viime vuoden alussa kuluttajahintojen vuosinousu oli noin yhdessä prosentissa. Vuonna 2004 inflaatio käväisi jopa miinuksen puolella.

Euromaiden yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio jäi Suomessa 1,6 prosenttiin, kun euroalueen koko inflaatio oli maaliskuussa 1,9 prosenttia.

Ero Suomen ja euromaiden kuluttajahintaindeksin välillä johtuu siitä, ettei EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tilasto sisällä asumiskustannuksia ja eräitä muita hintoja.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksi perustuu 60 000 hintatietoon, jotka koskevat vajaata 500 hyödykettä. Hintatiedot kerätään noin 2700 liikkeestä kuukauden puolivälissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.