Mainos

Kuluttajahinnat nousussa

Kuluttajahinnat kohosivat viime vuoden tammikuusta tämän vuoden tammikuuhun 1,9 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Kuluttajahintaindeksistä. Hinnat nousivat samaa vauhtia kuin kahtena edellisenä kuukautena. Joulukuusta tammikuuhun hinnat nousivat 0,1 prosenttia.

Eniten kuluttajahintoja nostivat asumisen, lämmön ja valon kallistuminen: 2,5 prosentin hinnannousu vaikutti kuluttajahintoihin 0,5 prosenttiyksikköä. Asuntojen hintojen nousu vaikutti kuluttajahintoihin eniten, mutta myös vuokrat, sähkö sekä asuntojen huolto ja korjaus kallistuivat.

Elintarvikkeiden hinnat kallistuivat vuodessa 3,1 prosenttia. Vajaa puolet korotuksesta johtui kahvin kallistumisesta. Myös hedelmien, vihannesten, leipä- ja viljatuotteiden, lihan, perunan sekä rasvojen ja ruokaöljyn hinta nousi. Kaikkiaan elintarvikkeiden kallistuminen lisäsi inflaatiota melkein 0,5 prosenttiyksikköä.

Kuluttajahintoja nostivat myös alkoholijuomien ravintolahintojen, käytettyjen henkilöautojen, valmismatkojen ja bensiinin kallistuminen. Nousua hillitsi eniten kevyen polttoöljyn halpeneminen.

Korot olivat edelleen matalammalla kuin vuosi sitten ja asiakirjojen lunastusmaksut halpenivat.

Kuluttajahintojen nousuun joulukuusta tammikuuhun vaikutti eniten bensiinin hinnannousu. Tammikuussa kallistuivat bussi-, juna-, lento- ja paikallismatkojen liput. Myös taksimatkat kallistuivat. Ruoan hinta nousi tammikuussa prosentin lähinnä vihannesten kallistumisen takia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.