Mainos

Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa

Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 0,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, Tilastokeskus kertoi tänään. Vuositason inflaatio on hitusen vauhdittunut toukokuusta, jolloin se oli 0,7 prosenttia. Toukokuusta kesäkuuhun kuluttajahinnat kuitenkin laskivat 0,1 prosenttia. Lasku johtui ennen kaikkea kesän vaatealennusmyyntien alkamisesta.

Vuoden aikana kuluttajahintoja nosti eniten sähkön kallistuminen, runsaat 0,2 prosenttiyksikköä. Myös ravintola- ja kahvilahinnat ovat käteiseuroon siirtymisen jälkeen olleet selvässä nousussa, sillä niiden vaikutus kokonaisinflaatioon ylsi lähes sähkön tasolle, vajaaseen 0,2 prosenttiyksikköä. Kulttuuri- ja vapaa-aikakulut sekä terveydenhoito kallistuivat myös selvästi, minkä lisäksi inflaatiota kiihdyttivät vuokrankorotukset.

Selvin inflaatiota hillinnyt tekijä oli korkojen lasku, joka painoi kokonaisinflaatiota alaspäin 0,5 prosenttiyksikköä. Henkilöautojen halpenemisen vaikutus oli vajaat 0,2 prosenttiyksikköä. Emu-maiden keskimääräinen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan laskettu inflaatio oli ennakkotietojen mukaan kesäkuussa 2,0 prosenttia, kun se toukokuussa oli 1,9 prosenttia. Suomessa vastaavalla tavalla laskettu inflaatio oli 1,2 prosenttia, eli selvästi Emu-maiden keskiarvoa alempi.

Eurostatin alustava arvio Emu-maiden inflaatiosta perustuu vasta joidenkin jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hintakehitykseen. Tarkemmat tiedot ovat luvassa loppuviikosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.