Kuluttaja: WC-raikastimissa syöpää aiheuttavia aineita?

Tuore Kuluttaja-lehti uutisoi, että Myrkytystietokeskukseen soitettiin vuonna 2011 WC-raikastimista aiheutunutta puhelua, kun lapset ovat saaneet ne käsiinsä. Ihoa ärsyttävissä vessanraikastajissa ei ole enää syövyttäviä aineita, mutta muun muassa paradiklooribentseeni ei ole vielä kadonnut. Sen epäillään aiheuttavan muun muassa syöpää.

Sitruunan tai omenantuoksuinen kylpyhuone on miellyttävä, mutta etenkin lapsiperheissä kannattaa valita mieluummin ne pahat hajut – Myrkytystietokeskukseen tuli viime vuonna yli 600 puhelua, joista suurimmassa osassa hätääntyneet vanhemmat kyselivät, mitä tehdä kun lapsi on saanut käsiinsä WC-raikastimen.

– Ilahduttavaa on se, ettei yhtään syövyttäviä aineita sisältävää raikastinta ole myynnissä, sanoo Myrkytystietokeskuksen vs. ylillääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Sen sijaan markkinoilla on edelleen paradiklooribentseeniä, jonka epäillään aiheuttavan muun muassa syöpää. Ainetta käytetään hajujen poistamiseen.

Outi Lapatto-Reiniluoto ei suosittele pienten lasten perheisiin WC-raikastimia.

– Pieni lapsi, 1–2-vuotias tutustuu maailmaan suun kautta. WC-raikastimet ovat herkullisen värisiä, kuin karkkeja, hän toteaa Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Vessa puhtaaksi luonnollisin keinoin?

Raikastimet ovat ongelma myös ympäristön kannalta: Ne sisältävät haitallisia kemikaaleja, joiden määrä ei ole suuri, mutta ei luonnon kannalta täysin merkityksetönkään.

Vessa on kuitenkin puhdistettava jollain. Tarjolla on kuitenkin myös luonnollisempia puhdistusaineita, jotka tunnistaa joutsenmerkistä.

Myös etikka on hyvä ja luonnollinen puhdistusaine ja se poistaa myös hajuja tehokkaasti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja