Kuluttaja voi nyt itse päättää sähkönsä hinnan – hintapeluri saa säästöjä

Halvimmat hinnat hyödynnetään 1:59

Sähkökaupan asiantuntijat arvioivat, että kotitalouksien omatoimisuus sähkön hankinnassa tulee lisääntymään. Tänään markkinoille tuli ensimmäinen tuote, jossa asiakas päättää itse mitä sähköstään maksaa.

Pohjois-Karjalan Sähkö tuo energiakauppaan radikaalin mallin. Kun tähän saakka on pitänyt valita joko tuntihinta tai takuuhinta vaikkapa vuodeksi kerrallaan, nyt niitä voi yhdistellä mielin määrin. Aktiivinen hintaseuraaja voi kulutusta ohjaamalla hyödyntää kulloinkin halvinta pörssisähköä.

- Voi olla varma, että se on aina oikea markinahinta eikä tarvitse sen suhteen tehdä mitään. Sitten jää monenlaiset mahdollisuudet tehdä itse hintakiinnityksiä tai jättää tekemättä, selittää uutta sopimus- ja hintamallia PKS Sähkökaupan liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki.

Hintapeluri voi säästää sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähköyhtiön arvion mukaan parhaimmillaan yli 200 euroa vuodessa nykyisestä sähkösopimuksesta riippuen. Kerrostaloasukas säästää vastaavasti muutamia kymppejä.

 

Sauna päälle kun hinta kuopassa

Lisäksi säästöä voi tavoitella seuraamalla pörssihinnan kehitystä ja ohjaamalla sen mukaan omaa sähkönkäyttöä kulutushuippujen ulkopuolelle. Esimerkiksi saunan lämmityksen voi ajoittaa hintakuoppaan.

- Olemme tuotekehitysvaiheessa tutkineet usean tuhannen asiakkaan sähkön käyttöä. Havaittiin, että asiakas voi vaikuttaa sähkön hintaansa noin 0,3 senttiä kilowattitunnilta riippuen siitä, onko sähkönkäyttö painottunut kalliiden vai edullisten spot-tuntien ajalle, Rantamäki huomauttaa.

Rantamäen mukaan asialla on myös kansantaloudellista merkitystä varsinkin jos sähköstä tulee maassa pula.

- Sitä huippukuormakapasiteettia ei yksinkertaisesti silloin tarvita niin paljon ja tämä tulee ilman muuta olemaan Suomen energiapolitiikan keskeisiä kysymyksiä useamman vuoden ajan.

Rantamäki muistuttaa, että uutta sähköntuotantokapasiteettia ei ole aikoihin rakennettu maahan. Päinvastoin lauhdevoimalaitoksia on ajettu alas ja seuraavia suunnitellaan. Huippukuormassa Suomen tuotantokapasiteetti ei riitä.

 

Vaikutus kilpailutukseen epäselvä

Ainakin puoli miljoonaa suomalaista on vaihtanut sähköntoimittajaa tai muuttanut sopimuksiaan jollakin tavalla. Siitä huolimatta yleisesti ajatellaan, että suomalaiset ovat laiskoja kilpailuttamaan.

- Mielestäni kilpailutus on ollut aika vilkasta. Mutta voihan sen tulkita niinkin, että asiakkaat ovat olleet sähköntoimittajiinsa tyytyväisiä, kun eivät ole halunneet muutoksia.

Aika näyttää väheneekö kilpailutus ja lisääntyykö omatoiminen hintasurffailu verkossa. PKS markkinoi uutta tuotettaan jo ajatuksella, että kilpailutukseen ei tarvitse edes ryhtyä.

- Asiakas ei ole enää koskaan sähkökauppiaiden satunnaisten erikoistarjousten armoilla, vaan voi määritellä hinnan itse.

 

Nappikauppaa vai todellista säästöä

Sähkön pörssikauppa vaatii kotisohvalla kuitenkin paneutumista ainakin aluksi. Palvelumalli sopinee niille, jotka ovat kiinnostuneet kulutuksen seurannasta ja asumiskustannuksista muutenkin. Kysymys on samantapaisesta toiminnasta kuin esimerkiksi sijoitusten muokkaaminen verkkopankissa.

Joensuuhun juuri muuttanut Harri Ruhanen oli keskiviikkona tekemässä sähkösopimusta samaan aikaan kun yhtiö kertoi medialle uudesta tuotteestaan. Sähkönmyyjä ei vielä edes esitellyt uutta mallia asiakkaalle. Nopeasti asiaan tutustunut Ruhanen oli varovaisen innostunut.

- Jääkö se nappikaupauksi vai onko sillä ihan todellinen merkitys hinnoissa jos itse sitä sopimusta muuttaa. Varmaan sen mukkaan mietin, että tulisko käytettyä vai ei, Ruhanen pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat