Kuluttaja: Tämä suosikkivälipala on lähes yhtä huono vaihtoehto kuin hampurilainen

Ravitsemustieteen tutkija arvioi Kuluttaja-lehden pyynnöstä erilaiset välipalavaihtoehdot.

Kannattaako välipalaksi napata hedelmä vai kaupan elintarvikehyllyn energiapatukka? Voittaako juotava jogurtti kolmioleivän? Kuluttaja-lehti selvitti, löytyykö kaupoista ja pikaruokalapaikoista nopeaa ja ravitsevaa helpotusta välipalanälkään. Vertailu paljasti vaihtoehtojen olevan yleensä heikosti ravitsevia.

Kuluttajan mukaan esimerkiksi eineshyllyn kolmioleivässä on melkein yhtä paljon rasvaa ja kaloreita kuin roskaruuaksi leimatussa hampurilaisessa. Pullollisessa juotavaa jogurttia voi sen sijaan olla jopa 11 sokeripalaa, vaikka pullossa mainostetaan olevan sokeria 30 prosenttia tavallista vähemmän.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen tutkija Jaakko Mursun mukaan välipalaksi kannattaisikin syödä eineksien sijaan esimerkisi kasviksilla ja kinkulla täytetty ruisleipä sekä omena tai porkkana. Kiinteät välipalat voittavat Mursun mukaan usein juotavat välipalat. Kiinteä ruoka pitää nälän paremmin loitolla

– Jos syö koko ajan vähän, syökin huomaamata paljon, Mursu toteaa Kuluttaja-lehdelle.

Yksi banaani on liian kevyt – kolmioleipä vastaa hampurilaista

Kuluttaja-lehden vertailuun otettiin mukaan Activia juotava jogurtti, banaani, Atrian savulohi-sandwich, Maxim-energiapatukka, Cocovi Superfood Trail Mix -sekoitus, Elovena välipalajuoma, McDonald'sin juustohampurilainen, Froosh-smoothie sekä kourallinen cashew-pähkinöitä.

Ravitsemustieteen tutkija Jaakko Mursu arvioi ravintosisällöllisesti vertailun huonoimmaksi tuotteeksi energiapatukan.

– Se ei ole juurikaan parempi vaihtoehto kuin suklaapatukka. Patukkaa parempi vaihtoehto olisi hedelmä ja lasillinen maitoa, Mursu arvioi.

Juotavan jogurtin Mursu tuomitsi sokeripommiksi, banaanin puolestaan yksinään liian kevyeksi vaihtoehdoksi. Kolmioleipä vastaa ravitsemusasiantuntijan mukaan energiasisällöltään pientä ateriaa. Leipä on kuitenkin ravintoarvoiltaan heikko, sillä lohta on vähän eikä leipä sisällä mitään tuoretta. McDonald'sin hampurilainen ei Mursun mukaan juuri eroakaan kolmioleivästä, vaikka rasva lienee hieman huonolaatuisempaa.

Pähkinöiden kanssa ravitsemusasiantuntija suosittelee olemaan tarkkana, sillä energiapitoisia herkkuja tulee helposti syötyä kourakaupalla. Pelkkien cashew-pähkinöiden sijaan Mursu suosittelee pähkinäsekoitusta.

Lähde: Kuluttaja

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja