Mainos

Kuluttaja näkee jo valoa tunnelin päässä

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistui selvästi toukokuussa. Kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa 7,2, kun se oli huhtikuussa 1,0 ja maaliskuussa -1,5.

Alimmillaan joulukuussa luottamusindikaattori oli -6,5. Luottamus talouteen oli miinuksella lokakuusta maaliskuuhun ja sitä ennen 1990-luvun alun lamavuosina.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 4. - 18. toukokuuta 1 459 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää paranivat toukokuussa edelliskuuhun verrattuna. Odotukset Suomen taloudesta elpyivät pitkästä aikaa selvästi plussalle.

- Kyllä tässä on tietyllä tavalla käänne tapahtunut jo vähän aikaisemmin. Kuluttajien luottamukset oli aika negatiiviset vielä muutama kuukausi sitten. Sieltä on sitten lähdetty vähin erin nousemaan ja jo huhtikuussa noustiin plussan puolelle, nyt sitten vielä selvemmin, kuvailee yliaktuaari Pertti Kangassalo Tilastokeskuksesta.

Myös kuluttajien odotukset oman talouden kehityksestä vahvistuivat toukokuussa. Ajankohtaa pidettiin entistä otollisempana kestotavaroiden hankkimiselle ja myös lainanotolle. Kangassalon mukaan kyse ei ole keväthuumasta.

Myös arviot työttömyyskehityksestä kohenivat, mutta pysyivät kuitenkin edelleen synkällä tasolla. Lisäksi monet työlliset kokivat toukokuussa uhkaa työttömyyden osumisesta omalle kohdalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.