Kuluttaja maksaa paranevan sähkönjakelun - suurimmat laskut Itä-Suomeen

Maakunnissa toimivat sähköyhtiöt uusivat sähköverkkojaan myrskynkestäviksi. Uudistuksiin velvoittaa syksyllä voimaan tullut sähkömarkkinalaki. 

Sähkökatkokset vähenevät, mutta parannusinvestoinnit päätyvät lopulta kuluttajien maksettaviksi. Suurimpia hinnankorotuksia on odotettavissa Itä-Suomessa. Siellä on paljon metsien ja vesistöjen pirstomia haja-asutusalueita, ja säävarman sähköverkon rakentaminen käy kalliiksi. 

- On yhtiöitä, joilla siirtohinnan korotuspaineet ovat jopa kymmeniä prosentteja, sanoo verkkojohtaja Simo Nurmi Energiavirastosta. 

Siirtohinta on noin 30 prosenttia sähkön kokonaishinnasta, joten kokonaishinta voi Nurmen mukaan nousta enimmillään 10-15 prosenttia. 

Korotukset jakautuvat kuitenkin koko siirtymäkaudelle, joka kestää vuoteen 2028. Silloin pitäisi koko Suomessa olla sellainen sähkönjakeluverkko, että sähkökatkos maaseudullakin kestää enintään puolitoista vuorokautta. 

Nurmen mukaan eri sähköyhtiöt ovat ryhtyneet kohentamaan sähkönsiirtoverkkoaan varsin eri tahtiin. Osa on ollut liikkeellä jo ennen uuden lain voimaantuloa.  

Lue myös:

    Uusimmat