Mainos

Kuluttaja-lehti: Äitiyspaidassa lapsettomuutta aiheuttavaa myrkkyä

Äitiyspaidasta on löytynyt tutkimuksessa runsaasti lisääntymiselle vaarallista myrkkyä, ftalaattia. Aine voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Kuluttaja-lehti tutkitutti 13 t-paitaa, joista etsittiin ihmiselle vaarallisia myrkkyjäännöksiä.

Myös kahdesta muusta t-paidasta löytyi runsaasti ftalaattia. Lisäksi kahdesta paidasta löytyi reilusti ympäristömyrkkyjä. Vain viisi paitaa läpäisi testin puhtain paperein.

Eniten myrkkyä oli Vero Modan odottaville äideille suunnatussa paidassa. Sen printtikuviosta löytyi DEHP-ftalaattia yli 11 prosenttia. Ainetta saa olla lastentarvikkeissa alle 0,1 prosenttia. DEHP-ftalaatti on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi. Lapset ovat aineelle aikuisia herkempiä mutta siitä voi olla haittaa kaikenikäisille, erityisesti miehille.

Paidan tanskalainen maahantuoja Bestseller sanoo olevansa asiasta ihmeissään. Yritys kertoo, ettei se ole löytänyt paidasta ftalaatteja ja epäilee, että kyseessä on yksittäistapaus.

Lindexin Hello Kitty -lastenpaidasta löytyi ftalaattien lisäksi myös vesistölle haitallista nonyylifenolietoksylaattia. Ainetta ei saa olla EU:ssa valmistetuissa vaatteissa mutta laki ei kiellä tuomasta maahan sitä sisältäviä vaatteita. Eniten ainetta löytyi JC-kauppaketjun paidasta.

Ftalaatteja käytetään muovin pehmentämiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.