Mainos

Kuluttaja-asiamies: Julkisille veloille ei yksityistä perintää

Kuluttaja-asiamies ei hyväksy kaavailuja, että myös julkisyhteisöjen saatavat, kuten maksamattomat terveyskeskusmaksut, voitaisiin antaa yksityisten perimistoimistojen hoidettaviksi. Kuluttaja-asiamiehen mukaan Suomessa peritään pohjoismaisittain korkeita perimiskuluja. Yksityisten perimistoimistojen perimät kulut voivat nopeasti kohota satoihin markkoihin velkapääoman suuruudesta riippumatta.

Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevan perintälakiesityksen mukaan perimiskulujen pitäisi olla kohtuulliset. Kuluttaja-asiamiehen mielestä kulujen pitäminen kohtuullisena on lähes mahdotonta, jos kaikki perimistoimistot laskuttavat suunnilleen yhtä suuria kuluja. Perimistoimistot eivät joudu kilpailemaan kuluttajilta perittävillä kuluilla, sillä velkoja ei valitse toimistoa sen mukaan, millaisia kuluja velalliset joutuvat maksamaan.

Perintätoimistot ovat esittäneet hyviä tuloksia perinnästään ja toisaalta ulosottoa pidetään tehottomana. Perintätoimistojen tehokkuus perustuu kuluttaja-asiamiehen mukaan siihen, että raskaastikin velkaantuneetkin maksavat perintätoimistoille pelätessään uusia seuraamuksia. Ulosoton tehottomuus taas perustuu velallisen toimeentuloa turvaaviin suojaosuusnormeihin. Jos tähän halutaan muutosta, asiasta olisi kuluttaja-asiamiehen mielestä keskusteltava avoimesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.