Mainos

Kulunut kesä ennätyslämmin

Kulunutta kesää voidaan Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa kutsua vuosisadan hellekesäksi. Hellepäiviä on ollut poikkeuksellisen runsaasti koko maassa.

Keskiarvoihin verrattuna helteistä on nautittu tänä kesänä kaikkialla vähintään 2,5 kertaa normaalia useammin. Poikkeukselliseksi kesän tekee erityisesti se, että lämpimät säät ovat jatkuneet aivan elokuun loppuun saakka.

Eniten hellepäiviä on tähän mennessä kertynyt Turussa, missä on ollut 39 hellepäivää. Toiseksi helteisintä on ollut Lahdessa. Pisin yhtämittainen hellejakso kesti tänä kesänä yhdeksän vuorokautta.

Kaikkien aikojen kesän keskilämpötilaennätykset ovat vaarassa murtua Helsingin Kaisaniemen ja Kuopion mittausasemilla. Kesän korkein lämpötila, 31,5 astetta, mitattiin Kauhavalla. Kaikkien aikojen ennätys on edelleen vuonna 1914 Turussa mitattu 35,9 astetta.

Huippulämpimän kesän säitä selittävät Suomeen ja Skandinaviaan saapuneet pysyvät korkeapaineet. Erittäin lämmin ilma on työntynyt Suomeen eri hellejaksojen aikana eri suunnista. Lämmin ilmamassa selittää osaksi myös poikkeuksellisen usein esiintyneet pölypyörteet sekä pyörretuulet eli trombit.

Sateita saatiin melko epätasaisesti eri puolilla maata. Erityisen kuivaa oli etelärannikolla, Itä-Suomessa ja Lapissa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä yhtä kuivaa ei ole ollut yli kolmeenkymmeneen vuoteen, sillä sadepäiviä on ollut vain kolmekymmentä. Länsi-Suomen sisämaassa on puolestaan saatu erittäin rankkoja kuurosateita.

Heinäkuussa salamoi kaksi kertaa useammin kuin keskimäärin, mutta koko kesän aikana salamointi oli vain jonkin verran tavallista tiheämpää.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.