Mainos

Kulttuuriväki vaati sosiaaliturvaa mielenosoituksessa

Taiteen ja tieteen tekijöistä on tullut sosiaaliturvan väliinputoajia. Haataisen mukaan apurahansaajien sosiaali- ja työttömyysturva on ratkaistava.

Kulttuurialan työntekijät järjestivät tänään mielenosoituksen sosiaaliturvansa puolesta eduskuntatalolla. Mielenosoitus kiinnitti päättäjien huomiota siihen, että apurahoilla ja pätkätyöllä elävät ovat jääneet ilman asianmukaista työttömyys- ja sosiaaliturvaa.

Sosiaali- ja työttömyysturva kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin. Nykyinen politiikka on mielenosoittajien mukaan kuitenkin tehnyt kulttuurialan silpputyöläisistä lainsuojattomia.

- Taiteen ja tieteen tekijöistä on tullut sosiaaliturvan väliinputoajia. Viranomaiset katsovat, että me työllistymme omassa työssämme, joten emme voi saada työttömyysetuuksia, muistuttaa tutkija Outi Alanko-Kahiluoto.

- Olemme lisäksi erittäin pettyneitä siihen, että apurahansaajien eläkelakiesitys vesittyi viime syksynä. Taiteen- ja tieteentekijöiden eläketurva on saatava osaksi seuraavaa hallitusohjelmaa.

Mielenosoittajien viestin ottivat vastaan keskeisten poliittisten puolueiden edustajat. Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen painottaa, että apurahansaajien sosiaaliturvan järjestäminen on ratkaistava.

- Ministerityöryhmä päätti viime viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää toukokuun loppuun mennessä apurahansaajien sosiaaliturvan ratkaisumahdollisuudet. Selvitys kattaa myös työttömyysturvan, Haatainen lupaa.

Nykyajan mäkitupalaisia

Tänään mielenilmaukseen otti osaa 30 järjestöä ja liittoa, jotka edustavat taiteilijoita, tutkijoita ja muita kulttuurityöntekijöitä. Järjestäjät arvioivatkin, että tämä oli Suomen historian laajapohjaisin kulttuurialan järjestöjen mielenosoitus.

Mielenosoittajien plakaateissa luki muun muassa, että kulttuurityöntekijöistä on tullut nykyajan mäkitupalaisia. Toisen julisteen mukaan ammattikoulutus on Suomessa rikos.

Säveltäjä Uljas Pulkkis kertoi saapuneensa eduskuntatalolle lähinnä taiteilijan eläketurvan, eli sen puutteen vuoksi.

- Nykyisin säännöksin ei eläkepäiville ole odotettavissa paljon kansaneläkettä suurempaa eläketurvaa. Apurahojen suuruutta pitäisi lisätä niin, että niistä pystyy maksamaan yrittäjän eläketurvamaksun ilman, että toimeentulo vaarantuu.

Kansainvälisen politiikan tutkija Petri Minkkinen puolestaan muistutti, että kulttuurialan työntekijöiden ongelmien taustalta löytyy julkisen sektorin "aika vahva alasajo".

- Julkisen sektorin töiden väheneminen vaikuttaa tieteen ja taiteen teon mahdollisuuksiin.

- Jos oletamme, että olemme sivistysyhteiskunnassa, myös tieteen ja taiteen tekijöiden elinmahdollisuudet olisi taattava, Minkkinen tähdentää.

Kulttuuriväen mielenilmaukseen osallistui eduskuntatalolla poliisin mukaan viitisensataa ihmistä. Mielenosoitus kesti toista tuntia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.