Mainos

Kulttuurirahasto tukee sukulaiskansoja

Kolmivuotisella tukiohjelmalla halutaan vauhdittaa uhanalaisten kielten elpymistä ja niiden käyttämistä jo lapsuudessa.

Suomen kulttuurirahasto tukee seuraavan kolmen vuoden aikana Venäjällä asuvien Suomen sukulaiskansojen kielen ja kulttuurin säilyttämistä yhteensä 400 000 eurolla.

Kulttuurirahaston tuella halutaan vauhdittaa uhanalaisten kielten elpymistä ja niiden käyttämistä jo lapsuudessa. Esimerkiksi vepsän kielen varhaisopetusta vahvistetaan järjestämällä Karjalassa koulutusta kielikylpy- ja kielileiriopettajille. Udmurtiassa järjestetään kesäleirejä ja opettajakoulutusta.

Hankkeessa halutaan hyödyntää myös museoiden mahdollisuuksia vahvistaa ja luoda vähemmistöjen identiteettiä. Huomio kohdistetaan ensisijaisesti venäjänkielisessä ympäristössä asuviin marilaisiin, udmurttilaisiin ja mordvalaisiin kaupunkilaisnuoriin. Hankkeessa ovat mukana myös muun muassa Kulttuurien museo sekä Äidinkielen opettajain liitto.

Hankkeessa kartoitetaan myös perinteisen käsityön taitajia sekä kootaan vanhoja käsityömenetelmiä DVD-tallenteille.

Lisäksi Karjalassa tuetaan pienkustantamojen toimintaa kouluttamalla nuoria julkaisujen toimittajiksi. Marissa ja Komissa suunnitellaan opetusohjelmia sekä oppimateriaaleja muun muassa Venäjän ekomatkailusta, elinkeinoelämästä, kotiseutututkimuksesta sekä tietojenkäsittelystä.

Varat kolmivuotiseen hankkeeseen ohjataan M.A.Castre'nin seuran kautta, sillä seuralla on hyvät yhteydet Venäjälle ja kokemusta sukukansojen parissa tehtävästä työstä. Toteutukseen osallistuu useita yhteistyökumppaneita ja tukijoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.