Mainos

Kulttuurirahasto palkitsi Kupiaisen, Tapiolan ja Turkan

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 25 000 euron suuruiset palkinnot akatemiaprofessori Antti Kupiaiselle, taidemaalari Marjatta Tapiolalle ja teatteriohjaaja Jouko Turkalle.

Suomen Kulttuurirahaston tämänvuotiset palkinnot ja apurahat julkistettiin rahaston vuosijuhlassa illalla Finlandia-talossa. 25 000 euron arvoiset palkinnot annettiin akatemiaprofessori Antti Kupiaiselle matemaattisen maailmankuvan avartamisesta ja puolustamisesta, taidemaalari Marjatta Tapiolalle väristä ja viivasta, tunteesta ja elämästä sekä teatteriohjaaja Jouko Turkalle vimmasta ja voimasta ja rajojen rikkomisesta.

Apurahoja myönnettiin 1 336 kappaletta, hakemuksia Kulttuurirahastoon saapui runsaat 6 800. Jakosumma nousi 16 miljoonaan euroon. Lukumääräisesti apurahoja myönnettiin hieman vähemmän kuin viime vuonna, mikä johtuu pitempiaikaisesta tavoitteesta nostaa apurahojen keskisuuruutta - joka on nyt 11700 euroa - ja lisätä kokovuotisten työskentelyapurahojen määrää. Tiede sai apurahoista 52 prosenttia, taide 43 prosenttia.
Teatteriohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka (s. 1942) on ollut suomalaisen kulttuurin originelli vaikuttaja lähes 40 vuotta. Hänen ohjaajanuransa alkoi Peter Weissin Yövieraista Helsingin ylioppilasteatterissa vuonna 1966. Hän on rikkonut rajoja myös proosakirjailijana.

Marjatta Tapiola (s. 1951) opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1970-luvulla. Hän nousi 1980-luvun alussa maalaustaiteen suunnannäyttäjäksi voimakkailla ja rohkean ekspressiivisillä teoksillaan. Hänen aihepiiriinsä ovat kuuluneet paljon puhuvat ihmishahmot, eläimet, kallot, raadot ja kuolema. Kaikille Tapolan teoksille yhteistä on intuitiivisuus ja tunteiden voimakas tulkitseminen. Tulkinnan tukena on loistava tekniikan hallinta ja sommittelukyky.

Antti Kupiaisen (s. 1954) tutkimusala on matemaattinen fysiikka, toisaalta fysiikan teorioiden matemaattisen rakenteen tutkiminen, toisaalta fysiikasta tulevien ideoiden ja menetelmien soveltaminen sekä matematiikkaan että muihin tieteisiin. Akatemiaprofessori Kupiainen on myös maailman johtavia asiantuntijoita tilastollisen mekaniikan ja kvanttiteorian aloilla. Helsingin yliopiston matematiikan professorina Kupiainen on ollut vuodesta 1991. Viime vuodet hän on toiminut myös Suomen akatemian tutkijaprofessorina ja vierailevana professorina useissa ulkomaisissa yliopistoissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.