Kulttuurirahasto jakoi 45 miljoonaa

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut palkintoina ja apurahoina ennätykselliset 45 miljoonaa markkaa. Apurahan myös sai aiempaa useampi eli 875 tieteen ja taiteen harjoittajaa.

Tunnustukset luovutettiin rahaston vuosijuhlassa Helsingissä tänään illalla. Kulttuurirahasto juhlisti 60-vuotista taivaltaan myöntämällä tänä vuonna neljä 100 000 markan suuruista palkintoa kolmen sijasta. Palkitut olivat tanssija-koreografi Tiina Lindfors, kirjailija Pentti Saaritsa, professori Marjatta Rautio ja erikoiskirjeenvaihtaja Erkki Toivanen.

Palkinto myönnetään hakemuksetta tunnustuksena merkittävästä suorituksesta suomalaiskansallisen kulttuurin eri aloilla. Lindfors palkittiin tanssin ja musiikin vaikuttavista kokonaisuuksista. Saaritsa sai tunnustuksen ansioistaan runoilijana ja kääntäjänä.

Professori Marjatta Raution asema maailman arvostetuimpien kemiallisen aseen asiantuntijoiden joukossa on kiistaton ja Yleisradion kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen on puolestaan tehnyt poikkeuksellisen näyttävän uran mediamaailmassa sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Kulttuurirahasto vietti tavan mukaan vuosijuhlaansa Kalevalan päivän aattona Finlandia-talossa.

Taiteen osuus yhä nousussa

Apurahan hakijoita oli yli 5800 ja suurin osa saajista oli 25-35 -vuotiaita. Kulttuurirahasto on edelleen kasvattanut taiteen apurahojen osuutta, joka tässä jaossa nousi 39 prosenttiin. Tieteen osuus oli vastaavasti 59 prosenttia. Kokovuotiseen työskentelyyn myönnettiin ennätykselliset 270 apurahaa. Ne kohdistettiin mm. väitöskirjaansa valmisteleville nuorille tutkijoille ja taiteilijoille kokovuotisen työskentelyn turvaamiseksi sekä jatko-opiskeluun tai työskentelyyn ulkomailla.

Suurimpien yksittäisten apurahojen saajia olivat tänä vuonna mm. Inarinsaamen kielipesä, Teatteri Raivoisat ruusut, Suomen valokuvataiteen museo, Keksintösäätiö ja Kuhmon kulttuurikornitsa -säätiö. Inarinsaamen kielipesä sai 385 000 markkaa kielikylpypäiväkodin toimintaan. Raivoisille ruusuille annettiin 300 000 markkaa tieteen ja taiteen Kassandra-hankkeeseen. Valokuvataiteen museo sai saman summan valokuvan kansalliseen pelastushankkeeseen ja Keksintösäätiö keksintötoiminnan tukemiseen.

Kuhmon kulttuurikornitsa -säätiötä tuettiin 150 000 markalla. Suomen historiallisen seuran kansallisbibliografia -hanketta on luvattu tukea seitsemän vuotta. Tänä vuonna seura sai 350 000 markkaa. Zodiak-uuden tanssin keskus sai 200000 markkaa toimintansa kehittämiseen kolmannen vuoden stipendinä. Kalevala-hankkeita ei haluttu erityisemmin korostaa eepoksen juhlavuonna, mutta Kalevala-aiheita tuettiin silti jonkin verran. Esimerkiksi Kalevalaseura -säätiö sai 100000 markkaa englannin- ja espanjankielisen Kalevala-näyttelyn järjestämiseen. Maakuntarahastot mukaanluettuina Kulttuurirahasto tukee tänä vuonna tieteitä ja taiteita kaikkiaan 60 miljoonalla markalla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat