Mainos

Kulttuuriministeri tyytyväinen saavutuksiinsa

Jos etsii työnsä tuloksiin tyytyväistä miestä, sellainen löytyy kulttuuripolitiikan johdosta. Vajaa kolme vuotta kultturiministerinä toiminut Stefan Wallin (rkp) piti tänään ensimmäisen tapaamisensa kulttuuritoimittajien kanssa ja näytti käyriä, jotka yksi toisensa jälkeen todistavat syyn tyytyväisyyteen. Siinä missä lama kuristaa muita, kulttuurissa ei leikata vaan kasvetaan.

- Valtionrahoitus minun toimialoillani on kasvanut 35,5 prosenttia. Valtionosuudet ovat joka vuosi kasvaneet, samoin veikkausvoittovarat, joiden kulttuurille menevä osuus on sementoitu sopimuksella tulevaisuudessakin.

Lamassa ihmiset eivät vähennä rahapelejä vaan päinvastoin, pelaaminen ja tuotot valtiolle lisääntyvät. Noin puolet taiteen ja kulttuurin julkisesta rakoituksesta tulee Veikkaukselta; esimerkiksi liikunnan ja nuorisotyön menot rahoitetaan lähes kokonaan veikkausvoittovaroilla.

Wallin on erityisen ylpeä elokuvan tuotantoon ja jakeluun ohjaamiensa varojen kasvusta seitsemällä miljoonalla eurolla eli 50 prosentilla.

- Maaseudun elokuvateattereiden digitalisoimista on avustettu, ja se on pelastanut ministerin mukaan monet teatterit lopettamiselta, sanoo Wallin.

Yhteensä kulttuuri saa valtion budjetista opetusministeriön kautta vajaat 400 miljoonaa euroa. Kirjastomäärärahat, noin 120 miljonaa euroa siirrettiin vuoden vaihteessa valtiovarainministeriön momentille.

- Suuruusluokan vertailuksi voi sanoa, että Suomi antaa kehitysapua tänä vuonna yli tuhat miljoonaa eli runsaat miljardi euroa. Kehitysapupolitikassa kulttuuriin sijoittaminen on vain pieni sivujuonne, sanoo Wallin.

Toiveena uusi Designmuseo

Wallinin seuraava kädenvääntö kulttuurin puolesta on maaliskuussa, kun hallituksen seuraava budjettiriihi alkaa. Vaatimuslistalla on muun muassa uusi designmuseo, joka rakennettaisiin nykyisen Designmuseon ja Rakennustaiteen museon väliselle tyhjälle alueelle. Sen rakennuttaisi Senaattikiinteistöt ja valtio vuokraisi sitä.

Wallin uskoo uudisrakennuksen saaneen lisäpotkua Helsingin Design-pääkaupunkitittelistä.

- Valitettavasti rakennus ei ehdi valmistua ennen merkkivuotta 2012 vaan vasta 2014, jos rakentamispäätös tehdään nyt, sanoo Wallin.

Ministerin toivelistalla on myös Seurasaaren hallinnan laajentaminen Vallisaareen ja Kuninkaansaareen sekä Vrouw Maria -hylyn tekemisestä virtuaaliesitykseksi.

- Satsaus virtuaaliesitykseen maksaisi muutamasta sadasta tuhannesta useampaan miljoonaan riippuen siitä, miten hienon siitä haluaa tehdä, Wallin arvioi.

Kiasman johtajan puhuttava kotimaisia

Nykytaiteen museo Kiasman johtajan on Wallinin mielestä hyvä osata kotimaisia kieliä, voidakseen osallistua kulttuuripoliittiseen keskusteluun kotimaassa. Kiasma on valtion laitos ja sen johtajaa koskevat virkamiehen kielivaatimukset.

Kiasman sisäisistä kiistoista on kerrottu julkisuudessa viime viikkojen aikana. Muun muassa Kiasman eronneen johtajan Berndt Arellin mielestä uuden johtajan tärkeämpi ominaisuus olisi suhteet kansainväliseen taidemaailmaan.

Valtion taidemuseot olivat aiemmin säätiöitä, mutta ne muutettiin 90-luvulla valtion laitoksiksi. Wallinin mukaan Kiasman palautuminen uudelleen säätiöksi on kuitenkin mahdollista.

Lisäksi nykyisen johtajan hakuprosessin alkaessa harkittiin uusia kielivaatimuksia, mutta mietinnöissä päädyttiin toistaiseksi nykyisen käytännön jatkamiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.