Mainos

Kulttuuriministeri Suvi Lindén pyytää eroa

Kulttuuriministeri Suvi Lindén on ilmoittanut eduskunnan kyselytunnilla pyytävänsä tasavallan presidentiltä eroa ministerin tehtävästä.

Kulttuuriministeri Suvi Lindén pyytää tasavallan presidentiltä eroa kulttuuriministerin tehtävistä oululaiselle golfkentälle myöntämästään valtiontuesta nousseen kohun vuoksi.

Lindén ilmoitti asiasta yllättäen ja dramaattisesti eduskunnan kyselytunnilla tänään. -Olen jo aikaisemmin julkisuudessa pahoitellut sitä, että en jäävännyt itseäni liikuntapaikan rakentamista koskevassa tukipäätöksessä, joka koski Oulun Golf oy:tä, ministeri aloitti. Hän huomautti, että itse päätös oli Oulun lääninhallituksen esittämä ja valtioneuvoston nimittämän liikuntapoliittisen asiantuntijan eli valtion liikuntaneuvoston puoltama.

Lindén totesi olevansa sitä mieltä, että päätös oli liikuntapoliittisesti oikea, mutta selvästikin väärän henkilön allekirjoittama. Hän huomautti, että oikeusoppineiden mukaan muotovirhe on ilmeisen tahaton eikä johtaisi kuin korkeintaan huomautukseen. -Joskus, arvoisa puhemies, kärpäsestä kasvaa härkänen ja niin on käynyt tässä. Mielestäni ministerin asemassa olevan on oltava herkkä kuuntelemaan ja kantamaan poliittista vastuuta. Vain niin kansalaisten luottamus poliittiseen järjestelmään voi säilyä. Olen perusluonnoltani tarkka, enkä voi antaa itselleni anteeksi tehtyä virhettä, ja siksi olen yön yli asiaa mietittyäni päätynyt siihen, että tulen pyytämään tasavallan presidentiltä eroa kulttuuriministerin tehtävästä, Lindén ilmoitti.

Tapaus Lindénistä ja itse avustuspäätöksestä kysyi kyselytunnin alkajaisiksi pääministeri Paavo Lipposelta keskustan ryhmäjohtaja Mauri Pekkarinen. Ennen Lindénin puheenvuoroa Lipponen ehti selvittää, että asiassa odotetaan oikeuskanslerin kantaa.

Kulttuuriministeri Lindénin lähtölaskenta käynnistyi maanantaina, kun Ilta-Sanomat uutisoi hänen hyväksyneen oululaiselle Sankivaaran golfkentälle 170 000 euron valtiontuen kentän laajennustöiden rahoittamiseksi.

Lindénillä, hänen aviomiehellään, veljellään ja molemmilla vanhemmilla on Sankivaaran golfkentän osakkeet, arvoltaan noin 6500 euroa kappale. Avustuksella rahoitetaan kentän laajentamista. Sankivaaran kentällä on nyt 27 reikää, ja tarkoitus on rakentaa yhdeksän reikää lisää.

Lindén sanoi jälkeenpäin harkinneensa itsensä jääväämistä, mutta ei silti tehnyt sitä. Oikeuskansleri Paavo Nikula ilmoitti tiistaina aikovansa selvittää ministerin toiminnan. Nikula ei kuitenkaan ehtinyt antaa asiasta lausuntoa ennen kuin Lindén erosi.

Oikeuskanslerin virastosta kerrottiin, että Lindén oli luvannut huomenna toimittaa selvityksen omista ja lähipiirinsä golfosakkeista. Selvitystyö oli vasta alussa. Päätös valtiontuen myöntämisestä tehtiin Oulun lääninhallituksen ja valtion liikuntaneuvoston esityksen pohjalta. Samalla myönnettiin useita muitakin tukia.

Lindén perusteli aluksi, ettei häntä voida syyttää kotiinpäin vetämisestä, koska hän ei istu golfkentän hallituksessa. Lindén ei ollut ilmoittanut golfosaketta valtioneuvoston rekisteriin ilmoittaessaan omistuksiaan ja sidonnaisuuksiaan. Tänään hän jo myönsi tehneensä virheen. Lindénin eroa vaadittiin useassa pääkirjoituksessa torstaina.

Usein julkisuudessa

Ministeri Lindénin ympärillä on kohuttu ennenkin. Osuusliike Arinan vaalituki kuohutti 1999, kun Lindén kiisti saaneensa liikkeeltä rahaa. Lindén sanoi, ettei ollut tiennyt vaalirahoituksen yksityiskohdista. Tämän vuoden alussa Lindén joutui noloon tilanteeseen, kun hänen kannattajansa yrittivät valmiita vaalilipukkeita jakelemalla nostattaa hänet Eeva-lehden "Vuoden Eevaksi". Lindén meni vastikään naimisiin pitkäaikaisen avomiehensä Timo Mehtiälän kanssa, julkisuuden saattelemana.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja