Kulttuuribudjetti kiihdyttänyt arvokeskustelua

Kulttuuribudjetin leikkaukset ovat kiihdyttäneet arvokeskustelua taidepiireissä. Mm. Ooppera ja Kansallisteatteri saavat ison osan rahoistaan Veikkaukselta. Nyt kysytään, voiko päänäyttämöiden rahoitus olla riippuvainen kansan pelihimosta.

Kansallisteatteri restauroitiin entiseen loistoonsa 40 miljoonalla eurolla ja kahden vuoden työllä. Nyt yhden miljoonan euron leikkaus teatterin budjettiin uhkaa sulkea sen kuukausiksi.

Oopperassakin kiehuu. Kahden miljoonan supistukset uhkaavat pysäyttää toimintaa, koska rahoituksena toimivat Veikkauksen voitot eivät yltäneet valtion ennustamalle tasolle. Nyt mietitään, onko järkevää, että maamme henkisen elämän keskukset suunnittelevat toimintansa kansan pelihalujen mukaan.

- Ei kai kukaan voi muuta sanoa kuin että ei näin suhdanneherkkää rahoitusta pitäisi olla rahoituksen pohjana. Sehän tekee kaiken suunnittelun äärimmäisen oikukkaaksi, sanoo Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Maria-Liisa Nevala.

Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen on samoilla linjoilla.
- Näin ei voi jatkua. On mahdoton tehtävä hoitaa tätä laitosta.

- Koska tämä on kuin karuselli jossa mennään, tai vuoristorata, tämä systeemi ei voi jatkua. Vakaampi pohjahan tälle täytyy saada, sanoo myös kulttuuriministeri Kaarina Dromberg.

Ooppera ja Kansallisteatteri ovat työvoimavaltaisia aloja, jossa on yhteensä yli 800 työntekijää. Ihmisistä ja palkkakuluista on pakostakin kysymys, kun rahoitusta leikataan.

Kulttuurin ympärillä käytävä keskustelu herättää myös puhumaan arvoista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.11.2002.)

Lue myös:

    Uusimmat