Mainos

Kultavaunut odottavat kuningatarta - Elisabetilla ei aikaa lahjalle

Britannian kuningatar Elisabet II aloittaa tänään kymmenpäiväisen vierailun Australiassa. Tuhansien australialaisten odotetaan kerääntyvän katujen varsille tervehtimään kuningatarta, mihin tahansa tämä 16. vierailu hänet viekään.

Sydneyssä häntä odottaa ylenpalttisen koristeellinen lahja: hevosten vetämät umpivaunut, joiden koristeluun on käytetty palasia brittiläisen imperiumin historiasta. Yli miljoonan euron arvoisiin vaunuihin on käytetty puuta muun muassa amiraali Nelsonin sotalaivasta ja Britannian pääministerin virka-asunnon ovenpielestä.

Ongelmana vain on kuningattaren kireä matka-aikataulu. Vaunujen rakentajalle Jim Frecklingtonille ei ole järjestynyt hänen hartaasti toivomaansa tilaisuutta luovuttaa kimaltavat, jalokivikoristeiset vaunut.

Vaunuissa kiteytyy brittiläisen imperiumin historia

Frecklington on rakentanut kuningattaren lahjaa hyvin kunnianhimoisesti. Hän on todellakin onnistunut saamaan pieniä palasia historiallisista esineistä upottaakseen ne juhlavaunuihin, joiden nimeksi hän on antanut Britannia.

Vaunuissa on puuta kuningas Henrik VIII:n Mary Rose -laivasta 1500-luvulta ja pyhiinvaeltajia Amerikkaan vuonna 1620 kuljettaneesta Mayflowerista. Palanen amiraali Nelsonin Victory-aluksesta muistuttaa voitokkaasta Trafalgarin meritaistelusta vuonna 1805. Onpa jossain kohtaa myös kappale laivasta, jolla kapteeni James Cook seilasi löytäessään Australian vuonna 1770.

Britannian pääministerin virka-asunto Downing Street 10:ssä on saanut luovuttaa siivun ovenpielestään, ja toisen maailmansodan aikaisista pommikoneista vaunuihin on saatu metalliosia.

Britannia-vaunuissa on jopa murunen Lontoon lähellä seisovasta kruunajaiskivestä, jonka päällä väitetään kruunatun kuninkaita 900-luvulla.

Brittiläisen kansainyhteisön hengessä vaunujen timantein ja safiirein koristellut ovennupit on valmistettu Uudessa-Seelannissa. Lamput ovat skotlantilaista kristallia, matto irlantilainen ja vaunujen vuoraus on erikoisvalmisteista englantilaista silkkiä.

Kultauksia on enemmän kuin yksissäkään toisissa kuninkaallisissa vaunuissa.

Lahja on odottanut jo viisi vuotta

Vaunujen rakentaminen kesti seitsemän vuotta. Ne valmistuivat jo viisi vuotta sitten, jolloin niiden oli tarkoitus olla kuningatar Elisabetin 80-vuotislahja. Syystä tai toisesta ei majesteetilla ollut tuolloinkaan Australian matkaohjelmassa sopivaa rakoa.

Mutta Jim Frecklington ei lannistu. Hän on vakaasti päättänyt toimittaa 5,5 metrin pituiset vaunut Buckinghamin palatsiin ensi vuonna kuningattaren vallassaolon 60-vuotisjuhliin.

Miten ja milloin hän pääsee ne luovuttamaan? Hovista ei ainakaan vielä ole tullut mitään ohjeita.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.