Mainos

Kultakaupustelijoita teiden varsilla? Soita hätänumeroon

Kesä on tuonut jälleen väärennetyn kullan myyjät valtateiden varsille.

Rikosylikomisario Jouni Niskanen Helsingin poliisista kertoo, että väärennetyn kultarihkaman myyjiä on ollut tänä kesänä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna.

– Ilmoituksia tulee tasaisin väliajoin tietyistä porukoista, sanoo Niskanen.

Tekotapa noudattelee usein samaa kaavaa: epäillyt ajavat auton tienposkeen, laittavat hätävilkut päälle ja alkavat sen jälkeen viittilöimään sivullisille kuin apua pyytääkseen.

– Sitten auttavainen suomalainen pysähtyy ja ryhtyy keskustelemaan porukan kanssa. Porukka tarjoaa kultaa vastineeksi käteisestä, usein ostaakseen bensiiniä, sanoo Niskanen.

Poliisin mukaan suurin osa suomalaisista ymmärtää olla ostamatta rihkamakultaa. Esimerkiksi Helsingin poliisille tulee ilmoituksia tapauksista vain muutamia vuosittain.

– Toisaalta yleistähän tällaisissa petosluonteisissa jutuissa on se, että moni huijatuksi tullut ei viitsi tai kehtaa ilmoittaa asiasta poliisille.

Poliisi voi ottaa kaupustelijan säilöön

Niskanen kehottaa autoilijoita ilmoittamaan teidenvarsien rihkamakaupustelijoista aina hätäkeskukseen numeroon 112.

– Kun poliisi tapaa paikalta tällaisen porukan, niin heiltä otetaan henkilötiedot ylös. Monelle kaupustelijalle annetaan sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, sillä he saattavat liikuskella ajoradoilla autojen keskellä.

Poliisi voi ottaa jopa kaupustelijan säilöön poliisilain nojalla, jotta rikollista toimintaa ei jatkettaisi, muistuttaa Niskanen.

Niskasen mukaan kultarihkaman kaupustelijoilla on myös muita tekotapoja. Viime aikoina on ilmennyt useita tapauksia, joissa ulkomaalaisporukka lähestyy yleisellä paikalla yksin liikkuvaa vanhusta. Vanhukselle sovitellaan rihkamakoruja ylle ja niitä yritetään kaupata.

– Yleensä kauppoja ei synny, mutta rihkamakoru jätetään vanhuksen päälle ja uhrin oma aito kaulakorun lähtee salakavalasti varkaiden mukaan. Helsingissä tällaisia rikoksia sattuu 40-50 vuosittain.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.