Kultakauden taidetta Retretissä

Kuka tahansa on nähnyt Havis Amandan veistäneen Ville Vallgrenin taidetta, mutta millaisia veistoksia teki hänen kuvanveistäjävaimonsa Antoinette Råström? Tänä kesänä taidekeskus Retretin päänäyttelyssä pohditaan, millaista oli tunnettujen taiteilijaparien elämä ja heidän vaikutuksensa taiteeseemme yli sadan vuoden aikana.

Mies ei aina ollut "mestari"

Monesti on ajateltu, että taiteilijapiireissä mies on itseoikeutetusti mestari ja vaimo huoltojoukoissa tyytyväisenä osaansa. Retretin näyttelystä selviää, että usein taiteilijasuhde on ollut myös molemminpuolin syvästi palkitseva.

Näyttelyssä on arvostettuja mestareita, kuten Werner Holmberg, Victor Westerholm, Juho Rissanen, Elin Danielson-Gambogi ja Alvar Cawén. Kiinnostavaa onkin nähdä rinnalla heidän puolisoidensa Anna Gladin, Hilma Alanderin, Hilda Flodinin, Raffaello Gambogin ja Ragni Cawénin harvemmin nähtyjä teoksia.

Päänäyttelyn teema jatkuu toisessa laajassa katselmuksessa, jossa on esillä Tove Janssonin (1914-2001) ja Tuulikki Pietilän (1917-2009) taidetta.

Nykyajan taiteilijapariskunta -Matti Kalkamo ja Heli Ryhönen- on puolestaan täyttänyt jännittävillä ja mielikuvituksellisilla veistoksillaan ja tilateoksillaan lähes koko luolaston.

"Retretillä on suunta ylöspäin"

Laaja näyttely on ehkä hiukan sirpaleinen, mutta silti kiinnostava. Lähellä selvitystilaa käynyt Retretti on kuitenkin nyt selvinnyt suurista talousvaikeuksistaan.

Toimitusjohtaja Tapani Pennanen toivoo ja uskoo, että suunta on nyt ylöspäin. Viime vuonna kävijöitä oli jo 72 000. Monille suomalaisille Retretti on yhä koko vuoden ainoa kuvataidekohde ja siksi sen kasvatuksellinen merkitys on suuri,

Elokuun loppuun auki olevan näyttelyn kuraattori on professori emerita Riitta Konttinen.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Seitsemän uutiset 31.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat