Mainos

Kultakaivoksen ehtyminen vie työpaikan sadalta

Outokumpu Mining on irtisanonut Pirkanmaalla sijaitsevien Oriveden kultakaivoksen ja Vammalan rikastamon työntekijät. Kaivostoiminnan päättyminen johtuu Oriveden kultakaivoksen ehtymisestä.

Outokumpu-konserniin kuuluva Outokumpu Mining on irtisanonut Pirkanmaalla sijaitsevien Oriveden kultakaivoksen ja Vammalan rikastamon työntekijät marraskuun lopusta. Myös kaivostoimintaa palvelleet alihankintasuhteet päättyvät.

Työ loppuu noin sadalta henkilöltä. Heistä kuutisenkymmentä on ollut suoraan Outokummun palveluksessa. Loput ovat urakoitsijoita ja heidän henkilökuntaansa.

Kaivostoiminnan päättyminen Pirkanmaalla johtuu Oriveden kultakaivoksen ehtymisestä. Oriveden Kutemajärven kaivoksessa on louhittu kultaa vuodesta 1994. Malmi on rikastettu Vammalan Stormissa.

Oriveden kultakaivos on Suomen ainoa toiminnassa oleva kultakaivos. Uusia hankkeita on vireillä Lapissa. Siellä mahdollisia kohteita ovat Suurikuusikko Kittilässä ja Pahtavaara Sodankylässä.

Kultaesiintymiä on Suomessa monilla paikkakunnilla, mutta kannattavalle kaivostoiminnalle on ollut vaikea löytää edellytyksiä. Kannattavuuteen vaikuttavat mm. kullan maailmanmarkkinahinta, valuuttakurssit, esiintymän kultapitoisuus ja louhinnan kustannukset.

Kun Oriveden kaivos perustettiin vuonna 1994, malmia uskottiin riittävän vain pariksi vuodeksi. Kun kaivoksessa päästiin syvemmälle, malmia löytyi lisää. Kaivoksen toiminta-aikana Oriveden kallioperästä on otettu talteen puhdasta kultaa yli kymmenen tonnia. Vuosittain saalis on ollut 1 300 - 1 500 kiloa. Esiintymä jatkui yli 700 metrin syvyyteen.

Malmin louhinta on työllistänyt Orivedellä noin 50 henkilöä. Rikastamo Vammalassa on tarjonnut työtä yli 30:lle. Kultamalmi on työllistänyt myös kuljetusalan yrittäjille, jotka ovat kuljettaneet malmia Orivedeltä Vammalaan ja rikastetta edelleen Harjavaltaan.

Vammalan rikastamo on Stormissa toimineen nikkelikaivoksen peruja. Nikkelikaivos avattiin vuonna 1974 ja suljettiin vuonna 1995.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.