Mainos

Kullberg pohtii erojupakkaansa

Suomen Pankin edellinen pääjohtaja Rolf Kullberg hämmästelee, miksi presidentti Mauno Koivisto niin helposti yhtyi silloisen pääministerin Esko Ahon (kesk.) pyrkimyksiin aikaistaa keskuspankin pääjohtajan eroa.

Tuoreessa kirjassaan Kullberg purkaa pettymystään erojupakkaansa kohtaan. Kritiikin suurin kärki kohdistuu Ahoon ja keskustalaisiin yleensä.
-Myrsky, johon jouduin, oli poliittinen, hän kirjoittaa.
Kullbergin mukaan keskusta oli päättänyt saada hänet pois näyttämöltä, sillä "johtava hallituspuolue tarvitsi näkyvän syntipukin, jotta pankkituki menisi paremmin läpi eduskunnassa ja kentällä".

Kullberg ihmettelee myös Koiviston suhtautumista eronsa viime hetkillä, erityisesti sitä, että Koivisto asettui Ahon esitysten taakse.
-Tiedän toki, että presidentti Koivisto aina on katsonut, että hallituksen kannan pitää voittaa, jos hallitus ja Suomen Pankki joutuvat ristiriitaan. Olen kuitenkin käsittänyt, että tällöin olisi kysymys lähinnä talouspoliittisesta linjanvedosta eikä henkilökysymyksistä. Olihan Koivistollakin Suomen Pankin pääjohtaja ollessaan joitakin ristiriitatilanteita pääministerin kanssa, eivätkä henkilöjärjestelyt tällöin olleet millään tavoin esillä, hän kirjoittaa.

Kirjansa alussa Kullberg käy läpi 1980-luvun tapahtumia: rahavirtojen säännöstelyn purkamista ja keskuspankin vetämää vakaan markan politiikkaa. Kirjan toisessa osassa hän käy seikkaperäisesti läpi viimeisen pääjohtajavuotensa tapahtumia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.