Mainos

Kullankaivajat palaavat Pohjanmaalle

Kuivaniemeltä löydettiin kultaa jo kymmenen vuotta sitten. Nyt, kullan hinnan noustua, ulkomaiset yhtiöt jatkavat kesken jääneitä kairauksia.

Kullan korkea hinta saa kaivosyhtiöt suuntamaan katseensa uudelleen Kuivaniemelle Pohjois-Pohjanmaalle. Ruotsalainen kaivosyhtiö Riddarhyttan Resources ja australialainen kaivosyhtiö Troy Resources kertovat jatkavansa koeporauksia omistamillaan valtausalueilla Oijärven vihreäkivijaksolla kesäkuun alussa.

- Koekairaukset kestävät suunnilleen 3-4 kuukautta. Jatko riippuu kultapitoisuuksista ja siitä, kuinka hyvin kulta voidaan ottaa talteen. Uskon, että yhtiöt jatkavat alueella, jos tulokset ovat hyviä, arvioi Hardy Lindroos, konsultoiva geologi Mirab Mineral Resurser Ab:sta Ruotsista.

Hänen mukaansa Geologian tutkimuskeskus löysi Kuivaniemeltä kultaesiintymän jo kymmenisen vuotta sitten. Ruotsalainen ja australialainen kaivosyhtiö voittivat yhdessä kauppa- ja teollisuusministeriön vuonna 2001 käynnistämän tarjouskilpailun alueesta.

Oijärven vihreäkivijaksolla sijaitseva Kylmäkankaan kairausalue on parin tuhannen hehtaarin suuruinen. Sieltä on löydetty sekä kultaa että hopeaa.

Hardy Lindroos kertoo, että kaivosyhtiöt aloittivat kairaukset Kuivaniemellä jo viisi vuotta sitten. Projekti pistettiin kuitenkin jäihin, kun ruotsalainen kaivosyhtiö alkoi panostaa Kittilän Suurikuusikon kultaesiintymiin.

- Kairausten jatkamiseen on nyt voimavaroja ja aikaa, sillä Suurikuusikon työt alkavat lähestyä loppuaan, Lindroos selvittää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.