Mainos

Kulkueista kohu – pysähtyivät kunnioittamaan mafiapomoja

Italiassa on tänä kesänä kohuttu Madonna-kulkueista, jotka ovat pysähtyneet osoittamaan kunnioitusta mafiapomoille. 

Ensimmäinen kohua aiheuttanut tapaus sattui calabrialaisessa Oppido Mamertinan kylässä, jossa kulkue pysähtyi paikallisen mafiapomon talon edessä. Murhasta ja mafiarikoksista tuomittu 82-vuotias Giuseppe Mazzagatti suorittaa elinkautista vankeustuomiota terveydentilansa vuoksi kotiarestissa.

Kulkueessa mukana olleet sotilaspoliisin jäsenet tulkitsivat eleen olevan kunnianosoitus Mazzagattille, ja he poistuivat paikalta protestiksi. Asiasta nousi iso kohu tiedotusvälineissä, tapauksesta aloitettiin tutkinta ja Italian sisäministeri kiitteli sotilaspoliisien toimintaa.

Toinen tapaus sattui muutamaa viikkoa myöhemmin Palermossa. Siellä Madonna-kulkue pysähtyi mafiapomon perheen omistaman hautaustoimiston eteen. Itse mafiapomo istuu parhaillaan vankilassa, mutta kaksi vuotta aiemmin hän oli itse kantanut Madonnaa samassa kulkueessa.

Madonna-kulkue on varsinkin Etelä-Italiassa suosittu perinne, jossa Madonna-patsasta kuljetetaan soittokunnan säestyksellä pitkin kaupungin katuja ja joskus myös veneessä merellä.

Kirkon ja median suhde monimutkainen

Niin kummalliselta kuin se vaikuttaakin, mafian jäsenet ovat yleensä erittäin uskonnollisia. Uskonto on läsnä useissa mafiarituaaleissa ja mafian jäsenet todistetusti rahoittavat ja järjestävät uskonnollisia tapahtumia.

Osittain kyse on myös markkinoinnista. Varsinkin etelässä uskonnollisuus on tärkeä osa elämää, joten mafiosotkin pyrkivät olemaan lähellä kirkkoa.

Italian historia on täynnä sankaripappeja, jotka ovat nousseet vastustamaan järjestäytynyttä rikollisuutta ja jopa menettäneet henkensä sen takia.

Tällä hetkellä kaikista näkyvin mafian vastustaja on Paavi Franciscus. Hän on puhunut voimakkaasti mafiaa vastaan ja kehottanut sen jäseniä muuttamaan tapansa. Kesäkuussa Calabriassa vieraillessaan hän jopa asetti puheessaan mafian jäsenet epäviralliseen kirkonkiroukseen. Yksikään paavi ei ole aiemmin tuominnut mafiaa yhtä kovin sanoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.