Mainos

Kuljetuskoptereihin tehokkaampi omasuoja

Puolustusvoimille hankittaviin kuljetuskoptereihin on tulossa kaavailtua tehokkaampi omasuojajärjestelmä. Tämä on seurausta siitä, että puolustusvoimat ei saa lupaa taisteluhelikoptereiden hankintaan.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puolustusjaosto kirjasi tänään omaan esitykseensä, että kuljetuskopterit on varustettava "tehokkaammalla omasuojajärjestelmällä". Jaosto viittasi saamaansa selvitykseen. Puolustusjaoston esitys on pohjana, kun valtiovarainvaliokunta hyväksyy vielä tällä viikolla mietintönsä hallituksen lisäbudjettiesityksestä, johon kiistaa herättäneet tilausvaltuudet sisältyvät.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sopivat viime viikolla, että puolustusvoimille esitettyä tilausvaltuutta pienennetään 7,7 miljardista 1,6 miljardilla. Puolustusvoimat saa käyttää rahoja vain kuljetuskoptereiden hankintaan, mutta ei taistelukoptereihin. Puolustusjaoston saaman selvityksen mukaan tehokkaampi aseistus tekee kuljetuskopterit myös ennakoitua kalliimmiksi. Toisaalta taistelukoptereiden sulkeminen pois jättänee pelivaraa tilausvaltuuksien käyttöön.

Jaosto äänesti siitä, kirjataanko sen esitykseen, että tehokkaampi suojausjärjestelmä merkitsee myös lisäkustannuksia. Opposition puoltama lisäys jätettiin pois äänin 5-4. Helikopterihankinnan jälkivaiheessa tarvittavan uuden tilausvaltuuden määräksi todetaan jaoston esityksessä enintään yksi miljardi markkaa. Puolustusvoimien alkuperäisissä kaavailuissa lisärahoituksen tarve oli 1,5 miljardia markkaa. Lisärahaa tarvitaan mm. huolto- ja tukeutumis-, omasuoja- ja asejärjestelmien hankintojen loppuunsaattamiseen.

Esitettyihin tilausvaltuuksiin tehtävä leikkaus vaikuttaa vuosina 2003-2006. Aikataulu selittyy sillä, että nyt ilman lupaa jäävä taistelukoptereiden hankinta olisi ajoittunut tilausvaltuuskauden lopulle. Puolustusjaosto korostaa esityksessään laajasti vastaostojen merkitystä ja erityisesti kotimaisen puolustustarviketeollisuuden osuutta. Jaoston mielestä kotimaisen lentokoneteollisuuden pitää olla mukana myös epäsuorissa vastaostoissa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.