Mainos

Kuljetuskoptereiden tuotantoa tarjotaan Suomeen

Kuljetushelikoptereita valmistava NH Industries on tarjoamassa yhteispohjoismaisen kopterihankkeen tuotantolinjaa Suomeen. Neuvottelut hankkeesta suomalaisen Patria Finavitecin kanssa alkavat ensi viikolla.

NH-90

NH Industriesin yhteisyrityksessä ovat mukana italialainen Agusta, saksalais-ranskalainen Eurocopter ja hollantilainen Stork Fokker. Yrityksellä on koptereille tuotantolinjat jo Saksassa ja Ranskassa. Uusin kopteri on NH-90, jonka viisi prototyyppiä ovat saaneet niin hyvän vastaanoton, että sen sarjatuotanto on päätetty aloittaa. Saksa, Hollanti, Italia ja Ranska ovat jo tilanneet 300 kopteria. Jos koko yhteispohjoismainen hankinta toteutuu, määrä nousisi vielä sadalla.

Yhteispohjoismainen projektitoimisto aloittaa niin ikään valmistajakohtaiset neuvottelut kolmen eurooppalaisen ja yhden amerikkalaisen helikopterivalmistajan kanssa kanssa lähiviikkoina. NH Industriesin lisäksi näitä neuvotteluja käydään EH Industriesin, Eurocopterin ja Sikorskyn kanssa. Koptereina NH-90:n kanssa kilpailevat EH-101, Cougar Mk2+ ja S-92.

Kokoonpanosta kokemusta

Kuljetushelikopterien kokoonpano tai varsinaisen tuotantolinjan perustaminen toisivat alkuvaiheessa mukanaan jonkin verran lisäkustannuksia. Ne pitävät sisällään lähinnä laiteinvestointeja ja koulutusta. Näkemyserot lisäkustannuksista kuitenkin poikkeavat tässä vaiheessa vielä suuresti toisistaan. Näistäkin asioista on tarkoitus neuvotella syksyn mittaan.

F-18 Hornet

Suomessa Patria Finnavitec Oy:llä on jo ennestään kokemusta tämäntyyppisestä työstä mm. Drakenien, Hawkien ja Hornetien kokoamisessa, vaikka se ei ole aivan samanlaista toimintaa kuin helikopterien kokoaminen tai valmistaminen. Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten pitäisi kuitenkin olla aika kilpailukykyisiä tässä suhteessa verrattuna muihin mahdollisiin tuotantolinjoihin koko Eurooppaakin ajatellen.
Huollon kannalta omalla tuotannolla olisi omat etunsa, ei vähiten toimintavarmuus. Oma vaikutuksensa tuotannolla olisi luonnollisesti työllistäjänä. Niin ikään mahdollista taistelukopterihankintaa ajatellen omalla tuotannolla olisi etunsa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.