Mainos

Kuljetusalan odotukset ovat heikentyneet

Kuljetusalan yritysten odotukset alan yleisestä kehityksestä ovat heikentyneet. Näin siitäkin huolimatta, että kuorma-autokuljetukset ja alan työpaikat ovat lisääntyneet viime kuukausina huomattavasti.

Kuljetusalan yritysten odotukset alan yleisestä kehityksestä ovat heikentyneet, vaikka kuljetusmäärät ja alan työpaikat ovat viime kuukausina lisääntyneet huomattavasti. Kuorma-autoliiton jäsenyrityksilleen tekemän tiedustelun perusteella kuljetusalan yleisten näkymien olettaa parantuvan noin 15 prosenttia vastanneista. Puolisen vuotta aiemmin tehdyssä kyselyssä vastaava luku oli yli 20 prosenttia.

Alan näkymien uskoo suoranaisesti heikentyvän yli 10 prosenttia vastanneista yrityksistä, kun edellisessä kyselyssä heikentymiseen uskoi kuutisen prosenttia. Optimistisuuden laskusta huolimatta kuljetusten määrän kasvu on ollut suurta, sillä yli 40 prosenttia yrityksistä kuljettaa nyt enemmän kuin syksyllä. Kasvua on kaikkialla Suomessa ja kaikilla aloilla. Suurinta kasvu on ollut metsäalan ja säiliöautoliikenteenharjoittajien kohdalla. Yritykset ovat lisänneet henkilöstömääräänsä, mutta kasvun odotetaan pysähtyvän. Noin 90 prosenttia vastaajista arvioi henkilöstönsä määrän olevan vuoden kuluttua samalla tasolla kuin nyt.

Kuljetusten hinnat huolenaiheena

Kuorma-autoliitto selvitti kuljetusbarometrin yhteydessä alan sopimuskäytäntöä ja jäsenkuntansa neuvotteluaseman vahvuutta. Liittoa huolestuttavat luvut, joiden mukaan vain 13 prosenttia ilmoittaa saavansa kuljetussopimukset tarkistetuksi todellisiin kustannusnousuihin vetoamalla. Neljännes yrityksistä katsoo asiakkaiden sanelevan sopimusehdot.

Viime syksynä yli 80 prosenttia yrityksistä katsoi, ettei maksutasossa ole tapahtunut muutosta. Nyt tuo osuus on pudonnut 38 prosenttiin ja 46 prosenttia katsoo maksutason alentuneen. Kuljetusbarometrin kysymykset esitettiin maalis-huhtikuun vaihteessa 261:lle yrityksille ja vastausprosentti oli 85.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.