Kuljettaja, vältä nakkeja ja muusia

Kuljettajien yleisimmin käyttämät keinot väsymystä vastaan ovat melko tehottomia. Moni autoilija pistää väsymyksen iskiessä radion kovalle, säätää ilmastoinnin täysille tai avaa ikkunat.

- Näiden keinojen hyöty on hyvin lyhytaikainen, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin.

Rajalinin mukaan autoilija voi tehokkaimmin ehkäistä tai lykätä väsymystä pysähtymällä, nauttimalla kofeiinipitoista juomaa ja ottamalla vartin torkut.

- Näillä keinoilla pääsee vielä todennäköisesti muutaman tunnin eteenpäin, sanoo Rajalin.

Kuljettajan kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, mitä pistää suuhunsa etenkin, jos ajomatka on pitkä. Erityisesti tärkkelyspitoiset ruoat väsyttävät ihmistä.

- Unitutkijoiden listalla pahimpana on mainittu aina nakit ja muusi. Tällainen ateria nukuttaa erityisesti silloin, jos takana on jo pitkä ajomatka.

Unilääkkeitä käyttävien kuljettajien kannattaa puolestaan kiinnittää huomio siihen, mihin aikaan lääkkeet nauttii.

- Kello kahden, kolmen välillä aamuyöllä ei kannata ottaa unilääkettä, jos on lähdettävä ajamaan autoa aamupäivällä. Lääkkeiden aiheuttama suorituskyvyn lasku kestää tavallisesti noin seitsemän tuntia, asiantuntija muistuttaa.

Vuorokauden valvominen vastaa promillen humalaa

Väsyneet kuljettajat ovat jo tilastojen valossa todellinen riski liikenteessä. Väsymyksen on arvioitu olevan osasyy jopa 30 prosenttiin liikenneonnettomuuksista. Tästä huolimatta ihmisten asenteet väsyneenä ajamiseen ovat huomattavasti sallivammat kuin esimerkiksi pienessä maistissa ajamiseen.

- 24 tunnin valvominen vastaa suurin piirtein promillen humalaa. On hyvin yleistä, että poliisit pysäyttävät väsyneitä kuskeja, koska heidän ajamisensa muistuttaa päihtyneen kuljettajan ajoa, Rajalin sanoo.

Hän kehottaa kuljettajia välttämään pimeällä ajamista, sillä ihmisen vireystila on matalimmillaan kello yhden ja viiden välillä yöaikaan.

- Tänä aikana ihminen kokee suurinta tarvetta nukkua.

Väsymys sattuu onneksi olemaan tila, joka harvemmin iskee täysin yllättäen.

- Ihmiselle ei tule äkillisiä väsymyskohtauksia varottamatta. Oma väsymys on helppo tunnistaa, sanoo Rajalin.

Hyvä väsymystilan mittari on silmälihasten toiminta. Väsymyksestä kertoo silmänräpäysten keston pidentyminen .

- Puolen sekunnin luomien lupsahduksista livutaan helposti muutaman sekunnin mikrouneen. Ennen nukahtamista iskee voimaton olo, käsiä ei jaksa pitää ratissa, istuman-asento on huono ja sitä pitää jatkuvasti korjailla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat