Kulhoruokaa

Tällä kertaa kulhosta ei tarjoilla keittoa vaan mitä erilaisempia kulhoruokia. Termillä tarkoitamme wokkeja, nuudeleita, laksoja, curryja, erilaisia salaatteja jne. Melkein mitä vain! Yhdistävä tekijä kaikille on tarjoiluastia eli kulho.

Kulhoruoat ovat usein nopeita valmistaa ja helppoja syödä. Kulhon kanssa voi upottautua vaikkapa sohvalle television ääreen raskaan työpäivän päätteeksi. Lisäksi kulhoruoat sopivat mitä mainioimmin suuriinkin juhliin tarjottaviksi. Tarjoa ruoka silloin mahdollisimman suuresta kulhosta tai vaikkapa suuresta pesuvadista.

Thai curry (4 annosta)

  • 100 g vihreitä papuja (esim. pakasteesta)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 kpl sipuli
  • 1-2 rkl vihreää curry tahnaa
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1,5 dl vettä
  • 1 kpl paprika
  • 150 g parsakaalia
  • 1 kpl kesäkurpitsa
  • 1/2 kiinankaali
  • 2 rkl fish saucea
  • 2 rkl sitruunan tai limen mehua
  • 2 tl raastettua sitruunan tai limen kuorta
  • 2 tl sokeria
  • riisiä tai nuudeleita

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa tai wokissa. Laita sinne hienonnettu sipuli ja curry tahna. Hauduta noin 3 minuuttia sekoitellen. Lisää kookosmaito ja vesi. Anna kiehahtaa. Hauduta n. 5 minuuttia. Lisää pavut, suikaloitu paprika ja parsakaali. Hauduttele edelleen n. 5 min. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja suikaloitu kaali. Hauduta kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää fish sauce, sitruunan mehu ja kuori ja sokeri. Tarjoile riisin tai nuudeleiden kera.

Currysta saat lihaisamman version lisäämällä sinne kana- tai possusuikaleita ennen papuja, paprikaa ja parsakaalia.

Katkarapu-juustopasta (4 annosta)

  • 1 sipuli
  • öljyä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 kalaliemikuutio tai fondia
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 300 g katkarapuja
  • nippu tuoretta tilliä
  • 100 g sinihomejuustoa

Hienonna sipuli ja paista se öljyssä kuultavaksi. Lisää tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kokoon n. 10 min. Lisää katkaravut, hienonnettu tilli sekä hienonnettu juusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Tarjoa pastan kanssa.

Parsakaali-broileriwok (4 annosta)

  • 600-800 g parsakaalia
  • n.300 g broileria tai kalkkunaa suikaleina
  • 5-6 valkosipulin kynttä
  • 1 iso sipuli
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • mustapippuria myllystä
  • chiliä
  • 1-2 dl suolapähkinöitä
  • paistamiseeen öljyä

Leikkaa parsakaaleista kukinnot erikseen. Puolita isoimmat kukinnot. Kuori varsi ja leikkaa se suikaleiksi. Suikaloi myös sipuli ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy pannulla ja paista parsakaalin varsia ja sipuleita siinä hetki. Lisää broilerisuikaleet ja ruskista ne. Kumoa joukkoon parsakaalin kukinnot ja kuullota niitä hetki. Sekoita vesi, soija, sokeri ja maissitärkkelys. Kaada seos pannulle ja sekoita. Mausta. Hauduta kannen alla 5 min. Ripottele pinnalle suolapähkinät ja tarjoa nuudeleiden tai riisin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat