Mainos

Kukan toiseksi Kosovo-lähettilääksi

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vahvisti tänään haluavansa nimittää Slovakian ulkoministerin Eduard Kukanin YK:n Kosovo-erityislähettilääksi. Toinen erityislähettiläs valitaan myös pian, Annan vakuutti Berliinissä.

Annanin mukaan ehdolla toiseksi lähettilääksi ovat Itävallan liittokansleri Franz Vranitzky, Ruotsin kokoomusjohtaja Carl Bildt ja Sveitsin ulkoministeri Flavio Cotti. Annan sanoi olevansa vakuuttunut, että hän saa jonkun näistä kolmesta suostumaan tehtävän vastaanottamiseen.

-En tiedä, josko kaikki tai vain joku heistä on valmis tehtävään, Annan sanoi.
Annan keskusteli Kosovon tilanteesta eilen Berliinissä Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin kanssa. Kumpikaan ei uskaltanut neuvottelujen jälkeen ennustaa pikaista ratkaisua Kosovon kriisiin.

-Poliittisen ratkaisun etsiminen on pitkä ja monimutkainen prosessi. Me olemme sen alkuvaiheessa, Annan sanoi. Annanin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston olisi kyettävä yhteistyöhön, jos asiassa aiotaan edistyä. Neuvoston pysyvistä jäsenmaista Kiina ja Venäjä ovat olleet täysin eri linjoilla niin ikään veto-oikeuden omaavien Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan kanssa.

Liittokansleri Schröderin mukaan vielä tarvitaan "lisää kärsivällisyyttä", ennen kuin rauhansopimus voidaan solmia. Myöhemmin päivällä YK:n pääsihteerin oli määrä lentää Moskovaan. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov arveli keskiviikkona espanjalaisen El Mundo -lehden haastattelussa, että Kosovon tilanne alkaa rauhoittua jo ennen kesää.

Talbott: Jugoslavia yhä taipumaton

Annan tapasi Berliinissä aiemmin myös Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Strobe Talbottin, joka selosti Annanille Moskovassa käymiään neuvotteluja. Talbottin mukaan Jugoslavia ei ole millään tavoin osoittanut olevansa valmis hyväksymään Naton rauhanehtoja.

Talbott neuvotteli Moskovassa eilen Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin ja Balkanin-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa. Myös Naton ja Venäjän välillä on Kosovon suhteen vielä "eräitä hyvin todellisia erimielisyyden aiheita", Talbott kertoi, mutta vakuutti samalla keskustelujen olleen hyödyllisiä.

Uutistoimisto Interfax kertoi eilen, että iltapäivällä Moskovassa kokoontuvat Venäjän, Kanadan ja Kreikan ulkoministerit sekä YK:n pääsihteeri. Kokouksen aiheena on Balkanin tilanne.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.