Mainos

Kukaan ei sanonut seis

Nuoret olivat hyvin varustautuneita kun he tulivat Helsingin käräjäoikeuden turvasaliin. Kaikilla oli huput tai isot lippalakit - yhdellä jopa kasvojen eteen vedetty musta huivi tai bandana villin lännen rosvojen tyyliin. Vain silmät näkyivät.

Kukaan ei ilmeisesti ollut kertonut ns. äidin murhan yritys -jutun [linkki uutiseen] syytetyille, että turvasalissa on kuvaaminen kielletty. Tämä käräjäoikeuden kategorinen kielto on kummallinen, koska oikeustalon turvasalissa ei todellakaan ole mitään erikoista.

No, ehkä yksi erikoisuus löytyi: sali ehti olla noin puoli vuotta käytössä ennen kuin vahingossa huomattii, että ikkunattoman tilan valot saattoi sammuttaa yleisön käyttämän oven vierestä. Sittemmin tämä on korjattu.

Mutta takaisin oikeudenkäyntiin. Eniten jutussa ihmetytti se, että eikö kukaan uskaltanut sanoa muille, että mietitään tätä nyt vielä hetki. Mitä tässä nyt ollaan tekemässä?

Kenellekään ei ilmeisesti välähtänyt, että kiinnijäämisriski tämän tyyppisessä jutussa on täydet sata prosenttia.

Jutussa ei ollut kyse hetken huumassa tai humalassa tehdystä rikoksesta, vaan 16-vuotiaan äidin tappamista suunniteltiin pari viikkoa. Toki useimmiten suunnittelijat olivat kertomansa mukaan erilaisten päihteiden vaikutuksen alaisina.

Kukaan ei kuitenkaan sanonut seis. Jonkun olisi pitänyt uskaltaa.

Syyttäjän mielestä kyse oli murhan yrityksestä, epäillyt myönsivät tapon yrityksen. 16-vuotiaan tytön osalta kyse on nuorena henkilönä tehdystä yllytyksestä ja yhtä syytetään avunannosta.

Tässä valossa on selvää, että koko joukolle on tulossa pitkät vankeusrangaistukset. Syyttäjän vaatimasta murhan yrityksestä tyypillinen tuomio on kahdeksan vuotta vankeutta.

Onnekasta jutussa oli tietysti se, että 16-vuotiaan äiti selvisi suhteellisen lievin vammoin. Epäilemättä järkytys oman tyttären toiminnasta oli suurempi kuin päästä kimmonneen varsijousen nuolen aiheuttama haava.

Lopuksi vielä turvasalin aulaan. Jutussa oli vain yksi todistaja: naiskonstaapeli, joka hälytettiin äidin asuntoon Länsi-Pasilassa.

Sääliksi kävi, sillä hän tuli oikeuteen aamuyhdeksäksi suoraan yövuorosta. Jutun käsittely kuitenkin venyi pitkälle iltapäivään ennen kuin todistaja pääsi saliin.

Odotushuoneen aulassa saattoi kuitenkin ottaa pienet tirsat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.