Mainos

Kuka tahansa voi ryhtyä lukkoyrittäjäksi – liitto perää tarkempaa syyniä

Lukkosepän taustat selvitetään Suomessa tarkemmin kuin yrittäjäksi haluavan. Suomen Turvaurakoitsijaliitto pelkää, että järjestäytyneen rikollisuuden on liian helppo iskeä alalle.

Lukkoala on Turvaurakoitsijaliiton toimitusjohtajan Ilkka Laineen mukaan rikollisten kannalta houkutteleva bisnes.

– Lukkoliikkeillä on hallussaan paljon vaarallista tietoa muun muassa pankkien turvajärjestelyistä. Siksi järjestäytynyt rikollisuus tulisi hyvin mielellään alalle.

Laine arvioi, että jos alan yrittäjäksi ei pääsisi kuka tahansa, turvallisuustieto ei päätyisi niin helposti vääriin käsiin. Yrittäjät ajavatkin tiukasti lakimuutosta, jossa yrittämisestä tulisi luvanvaraista.

– Alan yritystoimintaa saa tällä hetkellä harjoittaa melkein kuka vain. Siihen haluaisimme muutoksen. Nykyisessä lainsäädännössä vain lukkosepän taustat tarkastetaan; hänen on oltava nuhteeton, eikä hänellä saa olla rikosrekisteriä. Yrityksiltä ei sen sijaan vaadita mitään salassapito- ja muita vastuujärjestelyjä.

Liiton mielestä yrityksille olisi saatava kovemmat vaatimukset tiedon salassa pitämiseksi.

– Nyt tilanne perustuu vain yksittäisen työntekijän rehellisyyteen.

Turvasuojausta käsittelevä lakiehdotus on ollut juuri lausuntokierroksella. Seuraavaksi se menee eduskunnan käsiteltäväksi.

– Turvallisuuden tarve yhteiskunnassa lisääntyy kaiken aikaa. Ihmisten varallisuus kasvaa, ja firmoissa on yhä enemmän suojattavaa tietoa. Siksi myös väärinkäytösten uhkakuva kasvaa. Meille tämä on jo melkein kilpajuoksua rikollisten kanssa.

Lukkoalan yritysten turvallisuustaso on Suomessa Laineen mukaan joka tapauksessa jo nyt huomattavasti korkeampi kuin muualla Euroopassa.

– Kovin monessa maassa ei ole esimerkiksi murtotestattuja lukkoja kuten meillä. Aina voi parantaa, mutta Suomessa ollaan kuitenkin jo nyt hyvällä kokonaistasolla lukkojen turvallisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.