Mainos

Kuka tahansa voi joutua järjestäytyneen rikollisuuden uhriksi

Uhka tavallisten ihmisten joutumisesta järjestäytyneen rikollisuuden uhriksi on lisääntynyt, arvioi kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen.

Hänen mukaansa taustalla on muun muassa jengien ja niiden jäsenmäärän kasvu. Esimerkiksi ravintolassa voi tulla kiistaa.

– Tunnukset saattavat häiritä tai joku katsoo liian pitkään jotain jengiläistä. Hyvinkin arkisen tilanteen jälkeen on tavallinen ihminen voinut joutua väkivaltarikoksen tai kiristyksen uhriksi, Könönen kuvailee.

Uhka ei ole kuitenkaan Könösen mukaan kovin korkea.

Keskusrikospoliisista lisätään, että kuka tahansa voi joutua todistamaan, kun jengiläinen hakkaa toisen kadulla. Jengi voi myös muuttaa kysymättä kerrostalonaapuriksi.

Nettitilaajat rahoittajina

Tullin rikostorjuntajohtajan Sami Rakshitin mukaan matit ja maijat törmäävät aiempaa enemmän rikollisryhmiin netin huume- ja lääkekaupan kautta.

– Enää ei tarvitse mennä kadulle etsimään, mistä löytyisi huumeita. Tilauksen voi tehdä kotikoneelta. Nekin, jotka eivät olisi menneet kadulle, tilaavat netin kautta.

Siksi huumausainerikosten määrä on moninkertaistunut tullin tilastoissa muutamassa vuodessa.

Tullin havaitsemat huume- ja lääke-erät ovat tavallisesti pieniä ja löytyvät postista. Rakshitin mukaan suurin osa tilaajista on yksityishenkilöitä. Takana on päähänpisto tai kokeilunhalu.

Huumeiden toimittajat ovat ammattimaisia ryhmiä ulkomailla. Tilaajia on ympäri maailman, ja rikollisryhmä käärii isot rahat.

– Sitä kautta tavallinen käyttäjä kytkeytyy kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Rakshit sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.