Mainos

Kuka tahansa saa alkaa hypnotisoijaksi

Suomessa saa kuka tahansa ryhtyä hypnotisoijaksi ilman minkäänlaista alan koulutusta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa hypnoosin käyttöoikeudesta määrätään lailla.

– Suomessa on jo pitkään ollut polttava tarve saada aikaan hypnoosilaki. Hypnoosilla on mahdollista saada aikaan joko tahallisesti tai tahattomasti myös vahinkoa, linjaa tutkimusprofessori ja vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

Tosin hypnoosin ikävät seuraamukset eivät ole kovin yleisiä.

Näytösmäisessä lavahypnoosissa ei välttämättä tiedetä kohteena olevista henkilöistä yhtään mitään. Silloin riskit eivät ole aivan vähäiset, ylilääkäri varoittaa.

Lauerman mukaan ministeriössä on valmisteltu lakiluonnosta, joka esittää, että sairaanhoitoon hypnoosia saisi antaa ainoastaan terveydenhuollon laillistettu ammattilainen.

Lainsäädäntöneuvos Taina Autti sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että muun muassa hypnoosin sisältävä vaihtoehtolääkinnän lakipaketti on tarkoitus saada etenemään tämän hallituskauden lopulla, eli vuoteen 2015 mennessä.

– Hypnoosin hoitokäytön sääntelyn lisäksi lavahypnoosista pitäisi saada lainsäädäntöön erillinen kielto, Lauerma lisää.

Oikein tehtynä hyödyksi

Viihdehypnoosi nousi puheenaiheeksi, kun kansanedustaja Ilkka Kanerva päätyi hypnoositempun jälkeen makaamaan lattialle Yleisradion Linnan jatkot -ohjelmassa.

– Joskus on mahdollista hypnotisoida ihminen myös tahdonvastaisesti. Vähintäänkin tilanne voi olla sellainen, että kohdehenkilö joutuu sosiaalisesta paineesta suostumaan pyyntöön, joka on vaikkapa osa jotain seuraleikkiä, Lauerma sanoo.

Häpeällisiksi koettujen tilanteiden lisäksi hypnoosiin voi liittyä vakavampia riskejä, jos sillä yritetään taitamattomasti hoitaa sairauksia. Lauerman mukaan seurauksena saattaa olla paniikkireaktioita tai tilapäisiä todellisuudentajun menetyksiä.

– Jos masennuspotilasta pyritään hoitamaan tökerösti tehdyillä suggestioilla, tuloksena voi olla kaoottisuus, tuskainen olotila ja itsemurhayllykkeiden voimistuminen.

Tajunnan toimintoihin vaikuttava hypnoosi on ylilääkärin mukaan kuitenkin aidosti hyödyksi, jos sitä käytetään oikein.

– Se on hyvä keino hoitaa lääkkeettömästi ennen muuta kipuja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.