Kuka rikkoisi Suomen laskuvarjohyppyennätyksen?

Suomessa laskuvarjohyppäämisen epävirallinen korkeusennätys on tällä hetkellä Suomen Ilmailuliiton mukaan 9 190 metriä.

Hyppy on tehty Utissa vuonna 1968, ennätystä pitää nimissään Tuomo Valtteri Aaltonen. Aaltosen hypyssä vapaata pudotusta oli kaksi minuuttia ja 30 sekuntia, kun varjo avattiin 600 metrin korkeudessa.

Suomen Ilmailuliitosta kerrotaan, että ennätys on epävirallinen lähinnä byrokraattisista syistä.

–Jotta ennätys olisi virallinen, sen hyväksymistä täytyy erikseen anoa. Tämä anomus on ilmeisesti jäänyt aikoinaan tekemättä. Hyppy on kyllä tehty, se on varmaa, olen nähnyt siitä dokumentaatiotakin, kertoo Ilmailuliiton laskuvarjo- ja liidinlajien lajipäällikkö Martti Roivainen MTV3:lle.

Roivaisen tiedossa ei ole, että ainakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ennätystä olisi yritetty rikkoa.

–Sitä en osaa sanoa, miksi ennätystä ei ole lähdetty rikkomaan. Ei ole varmaankaan vain ollut innostusta, Roivainen arvelee.

Roivainen kuitenkin pitäisi tervetulleena, jos joku suomalainen huimapää lähtisi itävaltalaisen ennätyshyppääjä Felix Baumgartnerin innoittamana rikkomaan kotimaista ennätystä. Haasteena saattaisi tosin ensi alkuun olla sopivan lentokoneen tai kuumailmapallon löytäminen, jolla voisi nousta tarpeeksi korkealle ja josta voisi hypätä turvallisesti alas.

Siviilipuolella ei Suomessa yleensä hypätä kovin korkealta. Puolustusvoimat kuitenkin suorittaa laskuvarjohyppyjä noin kahdeksan kilometrin korkeudesta. Tällöin kyse ei ole tarkoitushakuisesta korkeuden tavoittelusta, vaan operatiivisesta toiminnasta. Entisen laskuvarjojääkärien kouluttajan, majuri Juha Suorannan mukaan korkealta hypättäessä on helpompi salata pienten joukkojen maahanlasku.

Muodostelmahypyssä haetaan SE:tä ensi vuonna

Laskuvarjohypyssä kilpaillaan monissa lajeissa, kuten vaikkapa tarkkuushypyssä, muodostelmahypyssä ja taitohypyssä.

Uudeksi lajiksi on viime vuosina noussut mittalaitteiden kehittymisen myötä nopeushyppy, jossa kilpaillaan korkeimmasta saavutetusta nopeudesta vapaan pudotuksen aikana. Korkeimmillaan nopeudet nousevat näissä kilpailuissa noin 500 kilometriin tunnissa.

Seuraavat laskuvarjohypyn Suomen ennätykset saattavat syntyä ensi vuoden puolella, kun naisten muodostelmahypyn nykyistä 35 hengen ennätystä lähdetään uusimaan. Uusi tavoite on saada noin 50 henkilöä samaan hyppyyn. Myös miesten ja naisten yhdistelmäsarjassa haetaan uutta ennätystä, joka on tällä hetkellä 63 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat