Kuka pomputtaa futispalloa parhaiten? Koulukiusaaminen voi alkaa vaikka kentältä

Pihalla koululaiset leikkivät jalkapallon kanssa. Taitoerot näkyvät selvästi – toinen ei ole yhtä taitava pallon kanssa kuin toinen. ”Miten sä nyt tolla tavalla sitä potkit”, taitavampi tölväisee. Heikompi pallottelija jää miettimään sanottua ja tölväisyjen jatkuessa alkaa tuntea itsensä kiusatuksi.  

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) rehtori Jukka Niiranen kertoo, että heidän koulussaan useat kiusaamistapaukset ovat lähteneet juuri jalkapallokentältä. Eräällä luokalla tehtiin jopa pari vuotta töitä välitunneilla tapahtuneen jalkapallokiusaamisen takia.

Mikä KiVa Koulu?

KiVa Koulu on kiusaamisen vastainen ohjelma. Se on kehitetty Turun yliopiston ja Oppimistutkimuksen kesuksen yhteistyönä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. 

Noin 2500 koulua - eli noin 90 prosenttia - Suomessa on mukana KiVa koulu -ohjelmassa. 

Lähde: kivakoulu.fi

– Mielen pahoittaminen ja töniminen voi alkaa jalkapallotilanteessa, mutta sitten samat kaverukset saattavat eskaloitua toisissa tilanteissa. Tällainen voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa muuhunkin kuin liikuntatunteihin – heikompi oppilas voi jäädä vähitellen sivuun ryhmästä ja kokonaan paitsioon porukassa, Niiranen kertoo. 

Niiranen yhdessä koulun kiusaamisen vastaisen KiVa koulu -tiimin kanssa puuttui luokan jalkapallo-ongelmaan – ensimmäisen kerran jo kolmannella luokalla ja myöhemmin uudelleen viidennen luokan loppupuolella. Oppilaille tehtiin yhdessä säännöt, joista selvisi, miten koulujalkapallo eroaa seurajalkapallosta. 

– Jalkapalloilijat pelasivat aluksi seurasäännöillään ja -taidoillaan, mutta koulujalkapallossa kaikkien pitää päästä mukaan. Osa heikompitasoisista pelaajista koki jäävänsä koko ajan alakynteen ja tulevansa kiusatuksi. Säännöt purivat tähän, ja jalkapalloa voitiin pelata kaikkien kesken. 

Sykin rehtori kehuu KiVa koulu -hanketta, joka on heidän koulussaan auttanut ratkaisemaan ja ennaltaehkäisemään kiusaamistapauksia.  

– Lapset ovat vaan niin taitavia. He kiusaavat niin, ettei aikuinen näe. Mutta jos vanhempi tai kuka tahansa huomaa kiusaamista ja ilmoittaa meille, me alamme heti toimia, Niiranen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat