Kuka päättää EU:n salkuista?

EU:n uuden komission valinta pääsi eilen täyteen vauhtiin, kun EU-johtajat nimittivät ulkoministeriksi Catherine Ashtonin ja presidentiksi Herman van Rompuyin.

EU:n komissiossa on 27 jäsentä, eli yksi kustakin EU-masta. Yksi tehtävistä eli salkuista jaettiin eilen, kun ulkoministeriksi valittiin Ashton. Hän hoitaa komissiossa ulkosuhteita.

Muita arvostettuja salkkuja ovat talouteen liittyvät salkut, eli kilpailu, sisämarkkinat, teollisuus ja kauppa. Suomi tavoittelee tällaista salkkua laajentumiskomissaari Olli Rehnille.

Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että Rehn saa painavan talousalan salkun.

- Rehnin mahdollisuuksia on parantanut se, että hän on hoitanut jo kahdessa komissiossa tehtävänsä erittäin hyvin ja hän nauttii arvostusta. Hänet tiedetään henkilöksi, joka pystyy ottamaan uusia haasteita vastaan. Siihen vaikuttaa myös se, että liberaaleille jäi kahden päätehtävän jaon jälkeen tietynlainen odotusvuoro ja haetaan hyvitystä, jotta poliittinen tasapaino säilyy ratkaisuissa, Vanhanen sanoo.

Uusiakin salkkuja jaetaan

Komission puheenjohtaja aikoo muuttaa työnjakoa. Uuteen komissioon on tulossa vanhojen lisäksi uusia, mielenkiintoisia salkkuja - ilmastonmuutos ja innovaatiot.

Komissiossa on myös salkkuja, jotka eivät ole saaneet arvostusta. Tällainen on esimerkiksi monikielisyys-salkku, jonka saamista voidaan pitää jopa loukkauksena.

Komission puheenjohtajaksi nimetty henkilö jakaa tehtävät jäsenmaiden ehdottamien henkilöiden kesken. Sen jälkeen Euroopan parlamentin pitää vielä hyväksyä heidät.

Vain muutama maa on esittänyt uuteen komissioon sosialistia, muut ovat oikeiston- ja keskustan ehdokkaita. Vasemmiston vaikutuksen uskotaan siis vähenevän.

Komission puheenjohtaja pyrkii jakamaan tehtävät parissa viikossa. Parlamentti sitten äänestää komission hyväksymisestä tammi-helmikuussa.

Suomalaiset eivät pettyneet valintoihin

Paavo Lipponen kiittää hallitusta ja pääministeri Matti Vanhasta siitä, että sai tukea pyrkiessään EU:n presidentiksi. Lipponen pitääkin kokemusta myönteisenä.

Hän kertoo saaneensa tuen monilta entisiltä komission puheenjohtajilta ja entisiltä pääministereiltä. Tärkeimpänä tukijanaan Lipponen pitää komission entistä puheenjohtajaa Jaques Delorsia.

Presidentti Tarja Halonen ei ole pettynyt huippuvirkojen valumisesta Suomen ulkopuolelle.

Halosen mukaan Belgian pääministeri Herman Van Rompuy on sovittelijaluonne, jolla on hyvät mahdollisuudet onnistua EU:n presidenttinä.

Tuore ulkoministeri Catherine Ashton oli Halosen ennakkosuosikki virkaan.

Suomi toivoo Rehnille painavaa salkkua - katso Anne Sjöholmin juttu

Lipponen kiittää hallitusta EU-kampanjansa tukemisesta - katso Matti Maunun juttu

Lue myös:

    Uusimmat