Kuka on Saksan Munamies?

Munamies on noussut tänä talvena yhdeksi Suomen seuratuimmista mediailmiöistä. Munamiehen ja rakennusmestari Timo Harjakaisen viimelauantaista kilpailua Putouksen vuoden sketsihahmosta seurasi parhaimmillaan 1,5 miljoonaa suomalaista. Facebookissa Munamiehellä on jo yli 160 000 fania.

Muualla maailmassa Munamiestä ei sitten tunnetakaan – ainakaan vielä.

Jos Putouksen formaatti käy kaupaksi ulkomaisille kanaville, voi olla, että kotoinen munahahmo seuraa mukana. Ohjelman kehittänyt kotimainen tuotantoyhtiö StoryOf valmistelee näyteohjelmaa televisioalan messuille Cannesiin huhtikuuksi.

MTV3:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen arvioi, että varsinkin saksalainen yleisö voisi olla otollista maaperää Putouksen kaltaiselle komiikalle.

– Täällä naurattaa aika samantyyppinen huumori kuin Suomessa. Esimerkiksi edellisen Putouksen voittaja Marja Tyrni tai tämänvuotisen ohjelman rakennustarkastaja Harjakainen olisivat voineet mennä läpi täälläkin.

Suomessa maahanmuuttaja-aiheiset vitsit herättävät edelleen närkästystä. Saksassa heistä on väännetty vitsiä jo pitkään. Yksi alan sankareita on Harald Schmidt -niminen koomikko.

– Vaikka täällä on ollut paljon myös ulkomaalaisvihaa, maahanmuuttajista ei ole tullut tabuaihetta. Suureen suosioon on noussut esimerkiksi Schmidtin esittämä uutisankkurihahmo, joka lukee uutisia vahvalla turkkilaisella korostuksella ja tekee siitä huumoria.

Juuri tällä hetkellä Saksassa ei Nurmisen mukaan ole Munamiehen kaltaista viihteen kestoseurattavaa. Aiempina vuosina niitä on kuitenkin riittänyt.

– Esimerkiksi viime vaalien alla Harpe Kerkeling -niminen koomikko teki julkisuudessa elävän realitynsä hakemalla kanslerin virkaa – vaikka sellaista ei tietysti voi oikeasti edes hakea. Siitä tuli yhtä äkkiä sellainen media-ilmiö, ettei enää oikein tiedetty, mikä on totta ja mikä tarua.

Paraikaa Saksan mediassa ihmetellään oikean ihmisen tosielämän toilauksia.

– Saksalaisia puhuttaa nyt eniten hallituksen eronnut puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg, joka on plagioinut oman väitöskirjansa.

Tosi-tv-buumi ei osoita USA:ssa hiipumisen merkkejä

MTV3:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo – joka muistaa suomalaisesta lapsuudestaan muun muassa Nasse-sedän – kertoo, että Yhdysvalloissa menestyvät perinteisiä viihdeohjelmia ja valtakunnallisia hupihahmoja paremmin poliittiset satiirit ja tv-juontajat.

– Yksi suosikeista on Saturday Live -ohjelman Tina Fey, joka teki kuuluisan imitaation Sarah Palinista. Totta kai on muistettava myös tv:n aktiivipellet Conan O’Brian, Jay Leno ja David Letterman.

Sinisalon mukaan hupia kansalle tuottavat myös alati lisääntyvät tosi-tv-ohjelmat. Niiden ideat muuttuvat vain entistä kummallisemmiksi ja arveluttavammiksi.

– Täällä saatetaan seurata suurin joukoin esimerkiksi vahingossa raskaaksi tulleiden teiniäitien elämää. Joskus tulee mieleen, että täällä suorastaan yllytetään ihmisiä tekemään jotain niin ääliömäistä ja päätöntä, että he saavat varmasti sen 15 minuuttiaan julkisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat