Mainos

Kuka omistaa Nalle Puhin?

Nalle Puhin luojan lapsenlapsi ei vieläkään saanut nallea itselleen. Korkein oikeus puolustaa kaunokirjallisuuden agenttia ja tämän perikuntaa, jolle Puh on tuottanut suuret rahat Disneyn kautta.

Yhdysvaltain korkein oikeus ei ottanut eilen käsittelyyn Nalle Puhin tekijänoikeuskiistaa. Nallesankarin seikkailujen tekijänoikeudet ovat jupisuttaneet amerikkalaisia oikeuksia yli vuosikymmenen ajan.

Puhin luojan, brittiläisen kirjailijan A.A.Milnen lapsenlapsi Clare Milne on vaatinut Pohjois-Amerikan-oikeuksia itselleen. Kirjalija Milne myi nallehahmonsa kaunokirjallisuuden agentille, Stephen Slesingerille vuonna 1930.

Slesingerin leski neuvotteli myöhemmin oikeuksista Walt Disney Companyn kanssa. Tämä neuvottelu on tehnyt Nalle Puhista yhden tuottavimmista hahmoista niin elokuvissa, kirjoissa kuin Puh-printatuissa tuotteissakin makuupusseista vaippoihin. Vuoden 1962 alkuperäinen sopimus neuvoteltiin uudelleen vuonna 1983.

Muutama vuosi tämän jälkeen Slesingerin perhe aloitti oikeudellisen kamppailun tavoitellakseen lisätuloja Disneyltä. Siksi Disney on kääntynyt tukemaan Clare Milneä, joka havittelee nallea itselleen.

Korkein oikeus on kuitenkin puolustanut Slesingerin perhettä Milneä vastaan.

A.A.Milne kirjoitti Nalle Puh-kirjat vuosina 1924 - 1928. Kuollessaan vuonna 1956 hän ei testamentannut tekijänoikeuksia perheelleen vaan Nalle Puhin rahastolle.

Hänen lapsenlapsensa yritti käyttää tekijänoikeuslakia irtisanoakseen lisensiointisopimuksen ja napatakseen takaisiin tekijänoikeudet.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.