Mainos

Kuka käski ja ketä Tshetsheniassa?

Venäläiskenraalin uhkaus pommittaa Tshetshenian pääkaupunki Groznyi maantasalle sai kymmenettuhannet siviilit pakenemaan kaupungista. Presidentti Boris Jeltsinin erityislähettiläs Aleksandr Lebed kutsui uhkausta torstaina "huonoksi pilaksi". Kuka pilailee, ja onko lisää kaskuja tulossa?

Lebed ja puolustusministeri Igor Rodionov ovat moittineet uhkauksen esittänyttä kenraali Konstantin Pulikovskia ja vakuuttaneet, ettei heillä ollut mitään tekemistä hyökkäysvalmistelujen kanssa. Tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov näyttää uskovan Lebediä ja toivoo tämän voittavan ne piirit Moskovassa, jotka eivät halua lopettaa sotaa. Mashadovin mukaan sekä hän että Lebed tuntevat kyseiset henkilöt, mutta nimiä tshetsheenikomentaja ei aio paljastaa.

Kaikki eivät kuitenkaan usko presidentin ja hänen avustajiensa olleen syrjässä asioiden kulusta. Liberaali Izvestija-sanomalehti ihmetteli tänään, miksi Venäjän korkein johto ei reagoinut Pulikovskin uhkailuihin vaan pysyi hiljaa kaksi päivää. Presidentin entinen Tshetshenia-avustaja Emil Pain arvioi, ettei uhkavaatimuksia esitetä ilman hyväksyntää korkeimmalta taholta.

Lebedin tehtävä näyttää kaksijakoiselta: yhtäältä Tshetsheniaan pitäisi saada aikaiseksi pysyvä rauha ja toisaalta tshetsheenitaistelijat olisi ajettava pois Groznyista.

Sevodnija-lehden puolustusasiantuntijan Pavel Felgenhauerin mukaan Lebed ja aseita kalistelevat kenraalit pelaavat yhteispeliä, vaikka näyttävätkin olevan eri linjoilla. Viestinä on: jos todella pitävää aselepoa ei saada aikaan, Lebed ei voi mitenkään estää Moskovan sotaretken jatkumista.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.