Mainos

Kuka heistä on seuraava pääministeri? Neljä suurinta kohtaa suorassa lähetyksessä

MTV:n laaja vaalitenttisarja huipentuu tänään neljän suurimman puolueen puheenjohtajan kohtaamiseen MTV3-kanavalla klo 20.

Studiossa toisistaan sekä ajankohtaisista aiheista mittaa ottavat pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb, keskustan puheenjohtaja, gallup-suosikki Juha Sipilä, valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

MTV:n Suuri Pääministeritentti nähdään suorana MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomossa kello 20 alkaen. Tentti kestää kaksi tuntia. Sen juontavat MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja politiikan toimituksen esimies Timo Haapala.

Puheenjohtajat ovat kohdanneet MTV:llä jo aiemminkin - ensimmäisen kerran vaalisarjan startanneessa kahdeksan puoluejohtajan kohtaamisessa ja sen jälkeen pareittain Kaksintaisteluissa.

Kaikki vaaliuutiset sekä tallenteet menneistä tenteistä löytyvät MTV:n vaalisivuilta.

Keitä he ovat?

Puoluejohtajat on esitelty MTV Uutisissa eri tenttien yhteydessä. He ovat päässeet ääneen itse ja heidän urastaan on tehty erilaisia koosteita. 

Lisäksi heidän ystävänsä ja puoluetoverinsa ovat kertoneet asioista, joita ei niin usein julkisuudessa näy.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Kokoomuksen Alexander Stubb on poliittisen uran lisäksi kielitaitoinen tohtori, huippukunnossa oleva urheilija, perheenisä, kirjailija ja valtakunnan virallinen selfiesti.

Lisäksi hän on ystäviensä mielestä ilmiömäinen kontaktien luoja. Stubbin esittelyvideolla mm. Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt on valmis muitta mutkitta hehkuttamaan ystäväänsä.

Stubb saapui kotimaan politiikkaan Euroopan parlamentista vuonna 2008, kun hänet kutsuttiin ulkoministeriksi tekstiviestikohussa ryvettyneen Ilkka Kanervan tilalle.

Siitä alkoi voittokulku, joka huipentui viime kesänä hurmahenkiseen valintaan puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Mutta uudessa tehtävässä Stubbin voittoisa tie katkesi, ja Kokoomuksen suosio on hänen johdossaan romahtanut.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Keskustan Juha Sipilän taival politiikassa on ollut lyhyt, mutta sitäkin menestyksekkäämpi.

Jotain poikkeuksellista tarvitaan yhtälöön, jossa viisikymppinen insinööri-yrittäjä nousee nopealla tahdilla, täysin politiikan ulkopuolelta perinteisen puolueen puheenjohtajaksi.

Kansaan itserakennetulla häkäpönttöautollaan ajeleva Sipilä vetoaa tavallisuudellaan.

Videolla Sipilän ystävät kertovat, mikä voisi olla Sipilän salaisuus.

Vaikka näytöt keskustan johtamisessa ovat vahvat, on Juha Sipilä silti varsin kirjoittamaton kortti. Esimerkiksi ulkopolitikan osalta keskustajohtajan osaaminen on aikamoinen kysymysmerkki.

Gallup-kärkeä on syytetty myös liiasta varovaisuudesta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli entisessä elämässään Suomen tunnetuimpia ammattiliittojohtajia, joidenkin mielestä maan kovin ja jääräpäisin lakkokenraali.Rinne nousi puolueen johtoon ammattiliitto Pron puheenjohtajan paikalta vuosi sitten toukokuussa, kesällä hänestä tuli myös valtiovarainministeri.

Myös lakimiehenä ja näyttelijä Veikko Sinisalon autonkuljettajana uraa tehnyt Rinne yrittää tehdä Suomessa samaa kuin Stefan Löfven Ruotsissa; pelastaa demarit vankalla ammattiyhdistystaustalla.

Siviilissä pianoa ja klarinettia soittavasta puheenjohtajasta kuoriutuu herkkä nallekarhu, josta erityisesti lapset pitävät.

Kolmatta kertaa naimisissa oleva Rinne luonnehtiikin itseään äijäfeministiksi. Äijäilystä kertoo puheenjohtajan suosikkipasta, jonka rasvainen resepti herätti kohua. 

Yllä olevalla videolla ystävät ja puoluetoverit kertovat, millainen mies Antti Rinne on kameroiden sammuttua.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Perussuomalaisten Timo Soini nousi SMP:n puoluesihteeriksi vuonna 1992. Puolueen raunioille perustetun perussuomalaisten ehdottomana johtohahmona Soini on ollut jo liki 20 vuotta.

Soini on saanut vuosien varrella selitellä kiusaksi asti laajentuneen puolueväen tempauksia. Puoluepomon aikakauteen on mahtunut peräti kahdettoista valtakunnalliset vaalit, joista kaksissa maisterisjätkäksi itseään kutsuva Soini on ollut ehdolla presidentiksi.

Tiukan tahdin ja vuoden 2012 vaalien jälkeen Soini joutuikin sydänleikkaukseen, mikä ystävän mukaan toimi jonkinlaisena herätyksenä.

Soini tunnetaan taitavana sanankäyttäjänä ja sutkautukset kuuluvat vakivarustukseen. Ystävänä Soinia kuvaillaan isoin kirjaimin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.