Mainos

Kuivuus verotti viljasatoa

Viljasato on tänä vuonna jäämässä kolmeen miljardiin kiloon. Kuivuus verotti erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomen sekä Kymenlaakson viljasatoa. Viljojen hehtaarisadot jäivät tänä vuonna näissä osissa maata huomattavasti alle viiden vuoden keskisatojen.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen satoennuste on elokuun puolivälin tilanteen mukainen. Syysviljojen korjuu on saatu pääosin tehtyä, ja kevätviljojen puinti on parhaillaan käynnissä. Ennusteen mukaan leipäviljasato jää tänä vuonna reilut 300 miljoonaa kiloa alle kotimaisen käyttötarpeen. Leipäviljan osuus kokonaissadosta on tänä vuonna noin kymmenen prosenttia eli noin 305 miljoonaa kiloa. Vähennystä viime vuoteen verrattuna on 140 miljoonaa kiloa.

Sen sijaan rehuviljasadosta odotetaan viime vuotista suurempaa. Lisäys johtuu lähinnä ohran ja kauran viljelyalan kasvusta. Rehuviljaa saataneen noin 2,7 miljardia kiloa.

Leipäviljan kokonaissato jää viimevuotista pienemmäksi pääasiassa siksi, että syysviljojen viljelyala laski huomattavasti. Perunaa saadaan tänä vuonna noin viidenneksen viime vuotta enemmän, yhteensä noin 720 miljoonaa kiloa.

Perunasatoa kasvattaa viimevuotista parempi hehtaarisato. Öljykasvien sato, 80 miljoonaa kiloa, on niin ikään viime vuotista selvästi suurempi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.