Mainos

Kuivuus nosti hiilidioksidipäästöt ennätyslukemiin

Suomen hiilidioksidipäästöjen ennustetaan tänä vuonna kohoavan ennätyslukemiin. Syynä on kuivuus, joka on pakottanut lisäämään hiilivoiman käyttöä.

Suomen hiilidioksidipäästöt ovat jo karanneet kauas Kioton ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteista.

- Tietysti ensisijainen tavoite on löytää keinot, joilla kasvu pystytään taittamaan. Asiaan ei löydy vippaskonstia, vaan vanhoja keinoja joudutaan käyttämään entistä tehostetummin kuten energiansäästöä, uusiutuvien energianlähteiden käyttöä pitää tehostaa, sanoo neuvotteleva virkamies Outi Berghäll ympäristöministeriöstä.

Ympäristöjärjestöjen mielestä keinot päästöjen vähentämiseen ovat tiedossa, mutta niiden toteuttamisessa ollaan pahasti myöhässä.

- Toimenpiteet on olemassa, mutta nyt toteuttaminen on jäänyt selvityksen asteelle. Minusta tuntuu, että tässä on ollut motivaatio-ongelmia, arvelee energia-asiantuntija Simo Kyllönen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Suomi on sitoutunut pudottamaan kasvihuonekaasupäästönsä vuoden 90-tasolle seuraavien viiden vuoden aikana. Ellei tavoitteessa pysytä, seurauksena on entistä suurempi päästöleikkausvelvoite tulevina vuosina.

Yksi keino tavoitteiden saavuttamiseksi on päästökauppa. Kun se alkaa, suomalaisyritykset voivat ostaa muista maista päästökiintiöitä, jos eivät itse pysty vähentämään päästöjään. Myyjän löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, koska päästöjen vähentäminen on ongelma muissakin Euroopan maissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.