Mainos

Kuivuus koettelee jo käyttövesivaroja

Pitkään jatkunut kuivuus ja helteet ovat alkaneet jo verottaa käyttövesivaroja osassa Suomea. Etenkin Lounais-Suomessa sateet ovat olleet vähissä, mikä näkyy pintavesissä nopeasti ja pohjavesissä viiveellä.

Arvioiden mukaan kaikkein kuivimmilla alueilla ollaan kohta kesän 2003 ennätystasolla.

Yksi kuivimmista paikkakunnista on Turun lähellä sijaitseva Mynämäki, missä kunnan vesijohtoverkon asiakkaita on kehotettu välttämään nurmikoiden kastelua sekä autojen ja mattojen pesua. Syynä on pohjaveden tason laskeminen vedenottamoilla.

- Juhannuksen jälkeen ei ole tullut kuin ihan muutamia millimetrejä vettä. Niistä ei ole ollut mitään apua tähän vesipulaan. Kaivojen pinnat laskevat 2-3 senttimetriä päivässä, kertoo Mynämäen vesilaitoksen hoitaja Timo Salminen.

Vesivaroissa on kuitenkin suuria paikallisia vaihteluja, ja pääosin pohjavesitilanne on Lounais-Suomessakin normaali.

- Ei nyt tällä hetkellä voi sanoa, että olemme missään kriisissä. Lähinnä kova vedenotto heinäkuun helteillä on vaikuttanut siihen, että pohjavedet laskevat nopeasti. Monelle vedenottamolla tulee näin maksimivedenottomäärä vastaan, sanoo Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vesihuoltoinsinööri Jyrki Lammila.

Tilannetta helpottaa myös runsasluminen viime talvi, joka lisäsi pohjavesivarantoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.