Kuivakäymälöistä kaavaillaan apua kehitysmaiden jätehuoltoon

Kuivakäymälästä eli huussista on merkittävästi hyötyä ratkottaessa niin jäte- kuin terveydenhuollonkin maailmanlaajuisia ongelmia, uskovat asiantuntijat.

Tampereella pidettävässä maailman ensimmäisessä kuivakäymäläkongressissa pyritään etsimään ratkaisuja kuivakäymälöiden käytön lisäämiseksi etenkin kehitysmaissa.

Useissa maailman maissa ihmisjätteen turvallinen, terveellinen ja ympäristöystävällinen kompostointi ei ole yhtä arkipäiväistä kuin Suomessa. YK:n Euroopan talouskomission ympäristö- ja asuntojohtaja Kaj Bärlundin mukaan asia on yksi suurimpia terveys- ja ympäristöongelmia kehitysmaissa.

Ympäristöongelma syntyy, kun ihmisjäte lasketaan suoraan vesistöihin. Kun tätä vettä sitten käytetään juomavetenä, johtaa ympäristöongelma terveysongelmiin.

Suomen tietotaitoa sanitaatioasioissa on hyödynnetty mm. Nepalissa, joka on yksi maamme kehitysyhteistyökohteista. Siellä on todettu, että laajamittaisesti kompostoidulla huussijätteellä on ympäristö- ja terveysvaikutusten lisäksi myös taloudellista merkitystä. Ympäristöinsinööri Megha Raj Regmi Nepalin maanrakennusministeriöstä arvioi, että kuivakäymälöitä käyttämällä Nepal säästäisi vuosittain miljoona euroa. Regmin mukaan kuivakäymälää käyttämällä jätteestä saataisiin talteen typpeä, fosforia ja kaliumia, jotka ovat maataloudessa elintärkeitä.

Kompostikäymälöiden lisääntyminen Suomenkin haja-asutusalueilla helpottaisi merkittävästi jätevesiemme puhdistumista, sillä valtaosa kotitalouksien jätevesiin kertyvästä fosfori- ja typpikuormasta tulee juuri ulosteista ja virtsasta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat