Kuinka Suomen kävisi, jos Venäjä hyökkäisi? Asiantuntijalta karu arvio: "Meillä ei ole tarpeeksi aseita"

Suomella on kesään asti aikaa, jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa 0:29
Jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa, kuinka kauan meillä on aikaa parantaa puolustustamme? Katso sota-asiantuntijan arvio.

Kuinka Suomen kävisi, jos Venäjä hyökkäisi? Sotahistorian dosentti Markku Salomaa arvioi voimasuhteita MTV Uutiset Livessä.

Suomi on Ukrainaakin alivoimaisempi, kun verrataan sotilaallisia voimasuhteita Suomen, Ukrainan ja Venäjän kesken. Väite on sotahistorian dosentti Markku Salomaan, mutta käy toteen myös Kansainvälinen strategisten tutkimusten instituutin (International Institute for Strategic Studies, IISS) tuoreimpiin tutkimustuloksiin.

Salomaan mukaan lukujen ulkopuolelle jää vanhempi yli 35-vuotiaista koostuva reservi. Eikä siinä vielä kaikki.

– Sitä ei pystyttäisi aseistamaan. Meillä ei ole tarpeeksi aseita kaikille koulutetuille, Salomaa sanoo.

Sotahistorian dosentti on skeptinen Suomen ja Yhdysvaltain välisistä yhteistyöprosesseista siihen asti, kunnes puhutaan virallisesta puolustussopimuksesta. Siihen asti tilanne on, Salomaan sanoja tulkiten, karu ja kylmä.

– Ei Suomi tule saamaan mitään apua mistään. Me olemme yhtä yksin kuin Ukraina tällä hetkellä. Omin voimin on selvittävä.

Puolustusvoimien verkkosivuilta käy ilmi, että Suomessa reserviin kuuluu 870 000 suomalaista. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, ja vahvuutta täydennetään tarvittaessa muilla reserviläisillä, verkkosivulla kerrotaan.

Jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa, kuinka paljon Suomella on aikaa valmistautua. Katso Salomaan arvio jutun alussa olevalta videolta.

Koko haastattelun voit katsoa alla olevalta videolta.

Kuinka Suomen armeija vertautuu Ukrainaan tai Venäjään? 5:44


Artikkelia päivitetty 23.3. Puolustusvoimien arviolla reservin ja sodan ajan vahvuuden osalta.

Lue myös:

    Uusimmat